Νέα
Ιατρικά Θέματα

Επιτυχής νέα θεραπεία καρκίνου σε 4 άνδρες

Αφορά τον καρκίνο του προστάτη και τέθηκε σε λειτουργία στο Διαβαλκανικό

Θεραπεία ακριβείας του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη και διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενή (απουσία ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας) επιτυγχάνεται με το Ουρολογικό Σύστημα Ρομπότ Focal One HIFU,  ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα άλλων θεραπευτικών επιλογών στο μέλλον εάν ποτέ χρειαστεί.

Ένα τέτοιο Ουρολογικό Σύστημα, το οποίο είναι  ένα από τα 299 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, τέθηκε σε λειτουργία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.  

Τα πρώτα τέσσερα περιστατικά ανδρών  υποβλήθηκαν στις 18 Μαΐου σε στοχευμένη θεραπεία με απόλυτη επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του HIFU Focal One από την ουρολογική ομάδα U4U υπό τη διεύθυνση των ουρολόγων χειρουργών Ανδρέα Ανδρέου και Αθανάσιου Μπέκου. 

Μέχρι σήμερα, οι επιλογές του ασθενούς με αρχόμενο καρκίνο του προστάτη χαμηλού βαθμού κακοήθειας ήταν είτε η ενεργός παρακολούθηση (η οποία συχνά αποφεύγεται από τους ασθενείς λόγω φόβου εξέλιξης της νόσου) είτε η ριζική προστατεκτομή, που σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών χαμηλού ρίσκου εκλαμβάνεται ως υπερθεραπεία.

Με το σύστημα Focal One η θεραπεία έρχεται να καλύψει αυτό το κενό για την ίαση εντοπισμένων καρκίνων χωρίς να αλλοιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή. 

Επιπλέον προσφέρει νέα επιλογή στους ασθενείς που παρουσιάζουν τοπική υποτροπή της νόσου μετά από ακτινοβολίες ή σε ασθενείς άνω των 75 ετών ή με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που δεν είναι υποψήφιοι για ριζική προστατεκτομή.

Το σύστημα Focal One έχει λάβει πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό FDA. Τα αποτελέσματα σε βάθος 10ετίας συγκριτικά με τη ριζική προστατεκτομή δείχνουν αντίστοιχη κατά 99% ειδική επιβίωση από καρκίνο του προστάτη σε ασθενείς χαμηλού ή μέσου ρίσκου (Crouzet et al Eurorean Urology 2014). 

Σε μελέτη της Γαλλικής Ουρολογικής Εταιρείας σε ασθενείς άνω των 50 ετών με PSA κάτω από 15 ng/ml και εστιακή νόσο που υποβλήθηκαν σε θεραπεία HIFU μόνο στον πάσχοντα λοβό του προστάτη, έδειξε κατά 95% απουσία νόσου στη ζώνη θεραπείας σε βάθος τριετίας, ενώ είχαν άριστα λειτουργικά αποτελέσματα (97% εγκράτεια και 78% φυσιολογική στυτική λειτουργία) σύμφωνα με το «Rischmann et al European Urology 2016».

Η θεραπεία με το Focal One

Με ειδική συσκευή- οδηγό,  ενδοκοιλοτικά εκπέμπονται υψηλής έντασης κύματα υπερήχου, τα οποία συγκεντρώνονται στην ύποπτη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων.

Η θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά όταν πρόκειται για μικρό όγκο και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Δεν γίνεται καμία τομή και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος. Η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας όπως η ημιπροστατεκτομή, η μονοεστιακή ή η πολυεστιακή στόχευση. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, γίνεται άμεσος επανέλεγχος του αποτελέσματος.

Για να είναι επιτυχημένη η θεραπεία ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις για τους ασθενείς με αυξημένο PSA:

1. Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpMRI) σε τομογράφο 3Tesla. Χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για να χαρτογραφήσει όλο τον προστάτη και να εντοπίσει πιθανές ύποπτες βλάβες. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια για την καλύτερη στόχευση κατά τη διάρκεια της βιοψίας.

2. Ακριβής τοπογράφηση του καρκίνου με το επαναστατικό σύστημα βιοψίας fusion που διαθέτει η ουρολογική ομάδα U4U στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Με το συγκεκριμένο σύστημα, η σύντηξη των εικόνων της προεγχειρητικής μαγνητικής τομογραφίας και του διορθικού υπερηχογραφήματος, ταυτόχρονα με την ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση της βελόνης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εσφαλμένης ή ανεπαρκούς διάγνωσης.

3. Στοχευμένη θεραπεία με τη χρήση του HIFU Focal One,  το οποίο διαθέτουν μόνο σε δύο νοσοκομεία   του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, το ένα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και το Ιατρικό Αθηνών.


BeStrong.org.gr - 23.05.19