Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Ελπίδα & πίστη

Ελπίδα & πίστη

Τι είναι η ελπίδα;

Ελπίδα είναι η σκέψη, η αίσθηση ότι καλό πρόκειται να έρθει. Μπορεί να είναι δύσκολο να «κρατηθούμε» από αυτή τη σκέψη. Η ελπίδα είναι ένας τρόπος να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να λειτουργούμε. Αυτό κατ’ επέκταση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Πολλοί νικητές έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στο παρελθόν και μπορεί να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους. Αυτό μπορεί να κάνει μια κατάσταση πολύ δύσκολο να μοιάζει με ελπιδοφόρα.

Ακόμα και αν μερικά πράγματα για το μέλλον σας φαίνονται αποθαρρυντικά, μπορείτε να επιλέξετε πώς θα τα αντιμετωπίσετε. Γνωρίζοντας τι σημαίνει ελπίδα και η σημαντικότητά της καθώς και το πώς να δημιουργείτε μία αίσθηση ελπίδας στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αγκαλιάσετε τη νίκη σας με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη πλευρά μπορεί να σας είναι εύκολο να είστε αισιόδοξοι.

Ή μπορεί να σκέφτεστε ότι η ελπίδα είναι σημαντική αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να την ενδυναμώσετε μετά την εμπειρία του καρκίνου. Η ελπίδα είναι κάτι πολύ προσωπικό και διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο. Μερικοί σκέφτονται ότι η ελπίδα και η αρνητικότητα είναι το ίδιο, δηλαδή το να είσαι αισιόδοξος σημαίνει να προσποιείσαι πως τα πράγματα πάνε καλά ενώ στην πραγματικότητα δεν πάνε.

Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει πάνω στην έννοια της ελπίδας υποστηρίζουν ότι καθώς η ελπίδα μπορεί να βοηθήσει ώστε να κατευνάσει κάποια συναισθήματα που σας καταβάλλουν, ουσιαστικά δεν είναι αρνητικότητα. Η ελπίδα είναι μία αίσθηση πολύ ρεαλιστική. Είναι το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για τις καταστάσεις στη ζωή σας καθώς κοιτάτε μπροστά στις πιθανές θετικές εξελίξεις για το μέλλον σας.

Οι νικητές που πασχίζουν με την επαναφορά στον παλιό ρυθμό της ζωής τους μετά τον καρκίνο, μπορεί να ανακαλύψουν ότι η ελπίδα ουσιαστικά τους βοηθά να παραμείνουν θετικοί ακόμα και μετά τη νίκη τους.
 

Πως μπορώ να έχω ελπίδα;

Σαν άνθρωποι ελπίζουμε για διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή μας. Όταν πρωτοδιαγνωστείτε με καρκίνο, ελπίζετε ότι η θεραπεία σας θα είναι επιτυχής και ότι ο καρκίνος θα υποχωρήσει. Μπορεί να βασιστείτε στην ελπίδα τις δύσκολες μέρες της θεραπείας σας και τις αλλαγές που επέρχονται.

Ακόμα και όταν η θεραπεία τελειώσει, μπορεί να έχετε ένα νέο σύμπλεγμα από ανησυχίες για το πώς μπορεί να είναι η ζωή μετά τον καρκίνο αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσετε τις αλλαγές μετά τη θεραπεία. Μπορείτε να αποφασίσετε τι ρόλο θα παίξει η ελπίδα ώστε να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές αλλά και την αβεβαιότητα που επιφέρουν αυτές οι αλλαγές. Η ελπίδα μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους.

 • Μπορεί να βρείτε ελπίδα μιλώντας σε άλλους ανθρώπους.
 • Μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιατρική ομάδα που σας επιβλέπει και να κατανοήσετε τις υγιείς επιλογές που μπορείτε να πάρετε ώστε να αισθανθείτε πιο σίγουροι και αισιόδοξοι για το μέλλον σας.
 • Η οικογένειά σας, οι φίλοι σας, οι συνεργάτες σας και άλλοι άνθρωποι που σας γνωρίζουν μπορούν να σας υποστηρίξουν καθώς σκέφτεστε πώς να νιώσετε αισιόδοξα.
 • Μοιράζοντας την ιστορία σας με άλλους νικητές και μαθαίνοντας για τις προκλήσεις και τις χαρές που βιώνουν κατά τη νική τους, μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική πηγή αισιοδοξίας.
 • Μπορεί να νιώσετε ελπίδα κοιτώντας σε προγραμματισμένα γεγονότα, όπως η αποφοίτηση του παιδιού σας, ή η συγκέντρωση με φίλους. Μπορεί να έχετε κάποια εργασία για τη δουλειά σας ή κάποιο χόμπυ που τραβούν την προσοχή σας και σας βοηθούν να σκέφτεστε το μέλλον και να ανυπομονείτε για την υλοποίησή τους.
 • Μπορεί να βρείτε ελπίδα μέσω της πνευματικότητας και της πίστης. Πολλοί νικητές που χρησιμοποίησαν μία πνευματική βάση για την ελπίδα τους, ένιωσαν ότι μία ανώτερη δύναμη τους βοήθησε να ξεπεράσουν τις κακές στιγμές της εμπειρίας τους. Μπορεί να νιώσετε μεγάλη στήριξη και ανακούφηση μιλώντας με έναν πνευματικό.
 • Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πληροφόρηση ως μέσον ελπίδας. Μπορεί να αφιερώσετε κάποιο χρόνο να διαβάσετε για θέματα που αφορούν τη ζωή μετά τη θεραπεία, να πάρετε περισσότερες γνώμες από άλλους νικητές ή από την ιατρική σας ομάδα.

Συνήθως οι νικητές συνδυάζουν τους παραπάνω τρόπους για να βρουν ελπίδα και πίστη. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος σε αυτό. Βρείτε τον τρόπο που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο και σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.
 

Η ελπίδα και η πίστη μου μπορεί να διαφοροποιηθούν με τον καιρό;

Η ελπίδα και η πίστη «προσαρμόζονται» στην κάθε περίοδο της ζωής μας.Αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει η ζωή μας. Μόνο εμείς ξέρουμε τον καλύτερο τρόπο για να ελπίζουμε. Μερικές φορές μπορεί άλλοι να σας λένε ότι μία κατάσταση είναι μάταιη. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά επίπονο και μπορεί να σας δυσκολέψει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να ξεπεράσετε αυτό που αντιμετωπίζετε.

Παράλληλα όμως, όταν οι άλλοι σας ζητούν να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και για την κατάσταση που βιώνετε, μπορεί να θέλετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι για το οποίο ελπίζατε δεν πρόκειται να συμβεί, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσετε τις σκέψεις σας και να επικεντρωθείτε σε πραγματοποιήσιμα κομμάτια της ζωής σας.

Δεν μπορείτε πάντα να αλλάξετε το αποτέλεσμα μίας κατάστασης αλλά μπορείτε να αποφασίσετε τι ρόλο μπορεί να παίξει η ελπίδα και η πίστη στο να σας βοηθήσει να την ανταπεξέλθετε.

Η ελπίδα και η πίστη όμως δεν έρχονται κατά παραγγελία. Οι αλλαγές που επέρχονται με τον καρκίνο μπορεί μερικές φορές να σας καταβάλλουν και να σας προκαλέσουν μεγάλη αβεβαιότητα. Η ελπίδα και η πίστη μπορεί να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε παρ’ όλες τις απογοητεύσεις σας. Ακόμα και αν οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι μεγάλες, η ελπίδα και η πίστη θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη δύναμη και το κουράγιο για να το κάνετε.
 

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Μοιραστείτε την ελπίδα και την πίστη σας με ανθρώπους που αγαπάτε.
 • Γράψτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας για την ελπίδα σε ένα ημερολόγιο.
 • Μιλήστε σε άλλους νικητές για το πώς βρήκαν ελπίδα μέσα από την εμπειρία τους.
 • Μιλήστε στην ιατρική ομάδα που σας επιβλέπει ή σε έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο εάν η προσπάθειά σας να είστε πιο αισιόδοξοι σας προκαλλεί θλίψη, άγχος ή σας καταβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αλεξάνδρα Λεονταρίτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


BeStrong.org.gr - 17.03.14