Ζωή με Καρκίνο
Επικοινωνία & σχέσεις
Φλερτ & νέες σχέσεις

Φλερτ... νέες σχέσεις και καρκίνος

Οι επιζώντες του καρκίνου μερικές φορές αντιμετωπίζουν το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης, μετά την εμπειρία τους, διαφορετικά από ότι πριν την διάγνωσή τους.

Μπορεί να αισθάνεστε ψυχικά και σωματικά αλλαγμένοι από την εμπειρία σας και αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς βλέπετε το φλερτ ή μία νέα σχέση.

Κατανοώντας μερικές κοινές αντιδράσεις πάνω σε αυτό το θέμα αλλά και τους λόγους πίσω από αυτές, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις δικές σας αντιδράσεις και να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση στην εδραίωση νέων σχέσεων. 


Πώς επηρεάζεται το φλερτ μετά την εμπειρία του καρκίνου;

Πολλοί επιζώντες του καρκίνου βρίσκουν τον εαυτό τους να φλερτάρουν κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους. Μπορεί να ήσαστε μόνοι όταν ακολουθούσατε την θεραπεία. Μπορεί να χωρίσατε με τον άνθρωπο που βγαίνατε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, ή μπορεί ακόμη ο/η σύντροφός σας να μην είναι πια κοντά σας.

Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να βγείτε και να φλερτάρετε ξανά, να ξεκινήσετε μια νέα ρομαντική σχέση. Οι επιζώντες συχνά βρίσκουν πως το φλερτ μετά την εμπειρία του καρκίνου είναι πολύ διαφορετικό από ότι πριν.

Εάν αισθάνεστε ότι η εμπειρία του καρκίνου σας έχει αλλάξει, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε διαφορετικά και για το φλερτ ή για το ξεκίνημα μιας νέας σχέσης. Μπορεί να το βλέπετε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο από πριν. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας και για τη δυνατότητα να ανοίγεστε σε άλλους ανθρώπους.

Εάν το φλερτ ήταν κάτι πολύ δύσκολο για εσάς μετά την εμπειρία του καρκίνου, θα ήταν βοηθητικό να γνωρίζετε ότι πολλοί νικητές έχουν εκφράσει τις ίδιες δυσκολίες και ότι με τον καιρό τις έχουν προσπεράσει. 
 

Γιατί είναι το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης πιο δύσκολο για πολλούς επιζώντες του καρκίνου;

Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα το φλερτ είτε με, είτε χωρίς την εμπειρία του καρκίνου είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς. Οι σχέσεις με φίλους έχουν ψυχολογικές, κοινωνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις. Όταν αναφερόμαστε στο φλερτ αυτές οι προεκτάσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες και περίπλοκες.

Οι επιζώντες μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα που αφορούν την ζωή τους μετά την εμπειρία του καρκίνου. Μπορεί να είναι απασχολημένοι με την εικόνα του σώματός τους, να νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον, και να δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο καρκίνος στη ζωή τους.

Αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μόνοι σας, μπορεί να είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Από την άλλη, βγαίνοντας με κάποιον και εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να σας φανεί ακόμη πιο δύσκολο. Μερικοί λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής:

 • Μπορεί να αισθάνεστε στερούμενοι ελκυστικότητας, ντροπαλοί ή θυμωμένοι για τις αλλαγές στο σώμα σας και στην εμφάνισή σας.
 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η κοινωνικότητά σας δεν είναι τόσο καλή όσο άλλων της ηλικίας σας, ειδικά εάν έχετε ακολουθήσει κάποια θεραπεία ώς παιδί ή έφηβος, μία ηλικία όπου οι περισσότεροι αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους.
 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα είστε καλός/ή σύντροφος γιατί δεν μπορείτε να τεκνοποιήσετε.
 • Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς οι άλλοι θα σας αντιμετωπίσουν εάν τους γνωστοποιήσετε ότι είστε νικητής του καρκίνου.
 • Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα είναι το μέλλον σας και για το εάν ο/η σύντροφος μπορεί να σας προσφέρει την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε.
 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η αλλαγή που σας έχει επιφέρει η εμπειρία του καρκίνου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επικοινωνήσετε στους άλλους το ποιός είστε σήμερα.

Γιατί το φλερτ ή η δημιουργία μιας νέας σχέσης είναι πιο εύκολη για μερικούς επιζώντες;

Μερικοί επιζώντες αισθάνονται πως το ότι νίκησαν τον καρκίνο κάνει το φλερτ και τη δημιουργία μίας νέας σχέσης μία πιο εύκολη διαδικασία. Μερικοί λόγοι γι’αυτό είναι οι εξής:

 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η εμπειρία του καρκίνου σας έχει κάνει πιο δυνατούς, πιο σοφούς και ότι αυτές οι αξίες θα σας κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένους μέσα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι το να είστε νικητής του καρκίνου σας κάνει αρκετά ξεχωριστό και ότι μπορείτε να προσφέρετε ακόμα περισσότερα σε μία σχέση.
 • Μπορεί να εκτιμάτε τις σχέσεις και τους ανθρώπους περισσότερο.
 • Μπορεί να βλέπετε πλέον το φλερτ σαν μία πρόκληση που επιφέρει η εμπειρία του καρκίνου και ότι θέλετε να την αντιμετωπίσετε με θετικότητα.

Πώς μπορεί ένας επιζών να καταλάβει εάν είναι έτοιμος για να βγει ραντεβού ξανά ή να δημιουργήσει μια νέα σχέση;

Για μερικούς επιζώντες, είναι φανερό ότι δυσκολεύονται να φλερτάρουν ξανά μετά την εμπειρία του καρκίνου. Μερικές φορές απλά αισθάνονται γενικότερα δυσαρεστημένοι αλλά τελικά συνειδητοποιούν ότι η δυσανασχέτησή τους έχει να κάνει ειδικότερα με το φλερτ. Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς αισθάνεστε για το φλέρτ ή τη δημιουργία μίας νέας σχέσης είναι:

 • Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης;
 • Πόσο συχνά σκέφτεστε το φλερτ;
 • Τι σκέψεις και συναισθήματα σας καταβάλλουν όταν σκέφτεστε το φλερτ ή μία σχέση;
 • Πώς αισθάνεστε όταν βγαίνετε ραντεβού με κάποιον/α;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς το φλερτ ή μία σχέση στη ζωή σας. Εάν οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις δείχνουν ότι το φλερτ ή μία σχέση είναι κάτι δύσκολο για εσάς, θα βοηθούσε τότε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας σε φίλους, οικογενειακά μέλη, ή έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο.
 

Πόσα ραντεβού θα πρέπει να βγει ο επιζών, ώστε να μοιραστεί με το άτομο αυτό την εμπειρία του από τον καρκίνο;

Πολλοί επιζώντες έχουν πει ότι ένα από τα πιο προκλητικά πράγματα που αντιμετώπισαν στο φλερτ μετά τον καρκίνο ήταν να γνωρίζουν πότε να μοιραστούν το ότι είναι νικητές του καρκίνου. Οι επιζώντες που βγαίνουν ραντεβού με ένα νέο πρόσωπο έχουν την ανησυχία για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοιχτούν για αυτήν τους την εμπειρία. Μερικοί τρόποι για να μοιραστείτε ότι είστε επιζώντες του καρκίνου είναι:

 • Περιμένετε λιγάκι να τους γνωρίσετε καλύτερα πριν μοιραστείτε κάτι πιο προσωπικό.
 • Τους το εκφράζετε απ’ευθείας και ανοιχτά ώστε να είστε πιο ξεκάθαροι με τον εαυτό σας και να δείτε πώς θα αντιδράσουν.
 • Το εκφράζετε όταν εσείς αισθανθείτε έτοιμοι για αυτό το βήμα.

Οι περισσότεροι επιζώντες συμφωνούν ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς το πότε θα μοιραστείτε την εμπειρία σας με κάποιον/α. Πολλοί αισθάνονται ότι είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουν τη γνώμη του συντρόφου τους νωρίτερα, ειδικά πριν η σχέση γίνει λίγο πιο σοβαρή.

Πρέπει να αποφασίσετε για τον εαυτό σας πότε αισθάνεστε εσείς άνετα για να μιλήσετε σε κάποιον/α για την ιστορία σας. Πρέπει να σκεφτείτε πότε αισθάνεστε ασφαλείς σε αυτή τη νέα σχέση και να συζητήσετε για τον οποιοδήποτε φόβο σας. Αυτό συνήθως αφορά και νικητές που έχουν κάποιο κρυμμένο σημείο του σώματός τους το οποίο έχει αλλάξει και αισθάνονται άγχος για το εάν αυτό θα αποκαλυφθεί.
 

Ποιές είναι μερικές συμβουλές για τους επιζώντες που αισθάνονται άβολα να φλερτάρουν ή να ξεκινήσουν μία νέα σχέση;

 • Να λάβετε μέρος σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να εξασκήσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.
 1. Η εξάσκηση αυτή περιλαμβάνει το να βρεθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση και να συζητήσετε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε όπως ένας καλός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας. Αυτές οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ή να βελτιώσετε την επικοινωνία σας καθώς επίσης και την κοινωνικότητά σας.
 2. Προσπαθήστε να συναντήσετε νέους ανθρώπους και να κάνετε νέους φίλους. Μερικοί νικητές το βρίσκουν βοηθητικό να σταματήσουν να φλερτάρουν ή να βγαίνουν ραντεβού για κάποιο χρονικό διάστημα και απλά να συγκεντρωθούν στο να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο.
 3. Μερικά παραδείγματα από δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους είναι:
 • Να γίνετε εθελοντής σε κάποια κοινωνική δραστηριότητα.
 • Να παρακολουθήσετε σεμινάρια ή εκπαίδευση σε ένα πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει.
 • Να γίνετε μέλος σε μία λέσχη που σας ενδιαφέρει.
 • Μιλήστε σε μία ομάδα υποστήριξης ώστε να έρθετε σε επαφή με άλλους νικητές. Οι ομάδες υποστήριξης σας προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους νικητές και να μάθετε νέους τρόπους να χειριστείτε δύσκολες περιστάσεις, ή να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Θα δείτε πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες και να ρυθμίσετε τη ζωή σας ως επιζών του καρκίνου. Εάν αισθάνεστε άβολα να συζητάτε για συγκεκριμένα θέματα με την οικογενειά σας ή τους φίλους σας, μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας προσφέρει την άνεση και το μέρος για να μιλήσετε ελεύθερα για ό,τι είναι σημαντικό για εσάς. Μερικές ομάδες υποστήριξης καρκινοπαθών συγκεντρώνονται περισσότερο στην ομαδική θεραπεία, υπάρχουν όμως και άλλες που δίνουν περισσότερη έμφαση στη συναναστροφή με νέους ανθρώπους. Μερικοί τρόποι για να βρείτε μία ομάδα υποστήριξης είναι: Να ρωτήσετε την ιατρική ομάδα που σας επιβλέπει για προτεινόμενες λύσεις. Να ενημερωθείτε για ό,τι χρειάζεστε από την ιστοσελίδα μας καθώς και τις παροχές υπηρεσιών για ομάδες υποστήριξης.
 • Εάν νιώθετε ότι το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης σας καταβάλλει, σκεφτείτε να το συζητήσετε με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο. Ρωτήστε ένα μέλος από την ιατρική ομάδα που σας επιβλέπει να σας συστήσει σε έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο που δουλεύει με νικητές του καρκίνου. Ή ρωτήστε στην ιστοσελίδα μας και η ομάδα εθελοντών θα σας ενημερώσει για το πού μπορείτε να απευθυνθείτε.
 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις σας για το φλερτ και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης μετά την εμπειρία του καρκίνου. Κρατώντας ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και να βρείτε νόημα στο τι συμβαίνει στη ζωή σας. Όπως αναφέρει και η επιστήμη "Η γραφή είναι θεραπεία" και αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας όπως τον φόβο, την ανησυχία, το άγχος που μπορεί να κρατάτε μέσα σας. Μπορείτε να γράψετε για τα συναισθήματά σας, τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, τις ελπίδες και τους φόβους σας, την διάγνωση και την θεραπεία σας, την ζωή σας μετά την θεραπεία, τι σημαίνει για εσάς να είστε νικητής, πώς είναι να συζητάτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας για τον καρκίνο, ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον. Το ημερολόγιο είναι μία διαδικασία που θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε κομμάτια της ζωής σας για τα οποία αισθάνεστε όμορφα, ή που θα επιθυμούσατε να αλλάξετε. Ένα ημερολόγιο θα μπορούσε ακόμη να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε μπορεί να είστε έτοιμοι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Βρείτε έναν ήρεμο και άνετο χώρο για να γράψετε. Μπορείτε να γράψετε για μερικά λεπτά. Μπορείτε να γράψετε και μερικές σελίδες, μερικές γραμμές ή ακόμα και μία λέξη για να εκφράσετε τι αισθάνεστε ή τι σκέφτεστε.

BeStrong.org.gr - 24.03.14

antalya escort beylikdüzü escort instagram takipçi satın al avcılar escort beylikdüzü escort bostancı escort elitbahis betgram betgram betgram metroslot PDKS sekabet giris