Υγιεινή Ζωή
Πληροφορίες περί υγείας
Ευεξία - Wellness

Ευεξία - Wellness

Τι είναι η ευεξία;

Νέα τάση, νέα στάση και η προσωπική σας συνταγή για καλύτερη ζωή. Δεν έχει καθορισμένες προδιαγραφές και δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρόταση. Σας απεγκλωβίζει από τα «κάνε…», τα «πρέπει…», τα «μη», τα «όχι» και τα «απαγορεύεται». Στο wellness χωράνε τα πάντα.

Και κυρίως οι εσωτερικές επιθυμίες και οι ατομικές ιδιαιτερότητες. Εσείς επιλέγετε, εσείς πράττετε. Με απόλυτη ελευθερία και χωρίς να απολογείστε σε κανέναν. Είναι ο δικός σας τρόπος ζωής και η προσωπική σας συνταγή ευεξίας… Θέλετε να περνάτε καλά, να αισθάνεστε ψυχικά ισορροπημένοι και να νιώθετε υγιείς. Ψάχνετε λοιπόν να βρείτε το «μυστικό», αγνοείτε αυτά που ήδη έχετε, δεν βολεύεστε με τα συμβατικά και αναζητάτε τα διαφορετικά.

Καταπιάνεστε συνεχώς με καινούργια πράγματα και δοκιμάζετε τα πάντα. Στην πορεία τα συναντάτε όλα. Ένα μόνο δεν βρήκατε ακόμα. Αυτό που επιθυμούσατε από την αρχή: Ευεξία και ευζωία. Να χαίρεστε τη ζωή και να γεύεστε τις απολαύσεις της.


Πως προσδιορίζεται η ευεξία;

Τα λεξικά περιγράφουν την ευεξία ως «η καλή κατάσταση της υγείας». Δεν μας λένε όμως εάν είναι το να νιώθουμε υποκειμενικά καλά, εάν είναι το να είμαστε αντικειμενικά καλά ή είναι και τα δύο ταυτόχρονα.

Αν, για παράδειγμα, το βάρος σας έχει ξεπεράσει τα 100 κιλά και τα τριγλυκερίδια σας έχουν χτυπήσει κόκκινο αλλά εσείς νιώθετε «περδίκι», περνάτε μία χαρά και το απολαμβάνετε δεόντως, θα πούμε ότι αισθάνεστε καλά υποκειμενικά αλλά αντικειμενικά δεν είστε; Με ποια κριτήρια και τι μετράει περισσότερο από τα δύο: Αυτό που αισθάνεστε ή αυτό που σας λένε ότι θα έπρεπε να νιώθετε;

Μέχρι σήμερα, για τους περισσότερους, μετράει μάλλον το δεύτερο. Κι επειδή σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων μπορεί στο μέλλον να έχετε προβλήματα, θα σας προτρέψουν να κάνετε δίαιτα, να χάσετε κιλά και να κάνετε πιο υγιεινή ζωή για να δώσετε χρόνια στη ζωή σας.

Κι ας έχετε δώσει μέχρι τώρα ζωή στα χρόνια σας κι ας λένε όλοι ότι μετράει η ποιότητα κι όχι η ποσότητα. Λόγια, θεωρίες και στατιστικές. Οι ίδιες στατιστικές που αύριο θα προσδιορίσουν με ακρίβεια το ποσοστό συμμετοχής της δίαιτας στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Και βέβαια, τότε όλοι θα σας προτρέψουν να αποδεχτείτε την εικόνα του σώματός σας «όπως είναι» για να περιορίσετε τα ψυχοσωματικά σας. Παίξατε και χάσατε. Είχατε τη ζωή στα χέρια σας και την πετάξατε. Κάνατε το λάθος, το πληρώσατε πολύ ακριβά και μπήκατε κι εσείς στο κλαμπ! Έτσι καταλήγετε στο wellness…...


Τι είναι το wellness;

Το wellness δεν προέκυψε ως «άλλο ένα καινούργιο», αλλά ως φυσικό επακόλουθο της σύγχυσης, του αποπροσανατολισμού και της απογοήτευσης που ένιωσαν εκατομμύρια άνθρωποι δοκιμάζοντας τις απανταχού μόδες, τις «επαναστατικές» θεωρίες κι ένα σωρό άλλα «καινοτόμα» που τους οδήγησαν στο… πουθενά.

Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση των εννοιών της υγείας και της ευεξίας, που βασίζεται στην εξατομίκευση των πάντων με κριτήριο την υποκειμενική αντίληψη. Πιστεύετε ότι αυτό που κάνετε είναι καλό για εσάς; Είναι. Θέλετε να μείνετε έτσι όπως είστε; Μείνετε. Θέλετε να αλλάξετε κι έχετε λόγο; Αλλάξτε. Έχετε την άποψη ότι σας ταιριάζει αυτό ή το άλλο; Κάντε το. Δεν θέλετε από πεποίθηση να κάνετε τίποτα; Δεν σας υποχρεώνει κανείς!
 
Wellness λοιπόν είναι η απόλυτα προσωπική σας συνταγή για να ζείτε και να αντιμετωπίζετε τα πάντα. Δεν κάνετε αυτό που σας λένε οι άλλοι, κάνετε πράξη μόνο αυτό που θέλετε εσείς. Όλα με τον δικό σας τρόπο. Ψαγμένα και φιλοσοφημένα. Μέσα από τις γνώσεις, τα προσωπικά σας βιώματα, τις εμπειρίες, τα θέλω και τα πιστεύω. Δεν είναι ιερή γραφή, δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να χαράξετε μόνοι την πορεία σας.

Ενημερώνεστε, αποφασίζετε και φτιάχνετε τη συνταγή σας χρησιμοποιώντας τα υλικά που θέλετε. Προσθέτετε κι αφαιρείτε ανάλογα με το γούστο σας, βρίσκετε τι σας ταιριάζει και πράττετε αυτό που επιθυμείτε. Κι όταν το μενού αρχίζει να μην σας ικανοποιεί, αλλάζετε τη συνταγή.

Τα πάντα είναι αποδεκτά, εκτός από τα «πρέπει» και τις κατευθυνόμενες δοσολογίες. Δεν υπάρχει «τόσο απ’ αυτό» και «τόσο από εκείνο» και καταναγκασμοί δεν χωράνε! Σας αρέσει «αυτό» ή «εκείνο»; Το κάνετε! Δεν σας αρέσει; Το ξεχνάτε! Είπαμε: Ό,τι δεν σας πάει το πετάτε ό,τι σας γουστάρει το κρατάτε. Απλά πράγματα….


Ουδέν απολύτως καλό ή κακό

Όπως στη ζωή δεν υπάρχει μόνο το άσπρο ή μόνο το μαύρο, έτσι και στο wellness υπάρχουν δεκάδες αποχρώσεις. Ναι μεν υπάρχει το σωστό και το λάθος, το βλαβερό και το ωφέλιμο, αλλά υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες. Ζώνες που το ωφέλιμο δεν είναι και τόσο ωφέλιμο, το βλαβερό δεν βλάπτει ή που το σωστό αποδεικνύεται λανθασμένο. Τα παραδείγματα άπειρα.

Οι ξηροί καρποί παχαίνουν, το νερό κάνει καλό στην υγεία, το στρες είναι βλαβερό και επικίνδυνο, η γυμναστική χαρίζει μακροζωία. Πολύ ωραία! Οι ξηροί καρποί ρίχνουν τη χοληστερίνη, το πολύ νερό είναι δηλητήριο, χωρίς στρες δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε κι όσο για τη γυμναστική είναι τέτοια η παραγόμενη ποσότητα ελεύθερων ριζών οξυγόνου, που θα μπορούσε να σκουριάσει ένα σίδερο διαστάσεων τηλεφωνικού καταλόγου. Ακραία πράγματα θα πείτε και υπερβολές.
 
Αυτό εννοούμε κι εμείς κι αυτή είναι η ουσία του wellness: Μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς! Δεν υπάρχει τίποτα, μα τίποτα, που είναι απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό. Μόνο τα άκρα είναι σίγουρο ότι βλάπτουν. Άκρο όμως είναι το υπερβολικό κι άκρο είναι και το καθόλου.

Άκρο είναι η εξαντλητική γυμναστική, άκρο και η καθιστική ζωή. Ακραίο η αποφυγή του ετήσιου τσεκ απ, ακραίο και οι δεκάδες περιττές ιατρικές εξετάσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Ακραία η πολυφαγία, ακραία και η αφαγία. Ανάγκη λοιπόν να ξαναβρούμε την έννοια του μέτρου.

Και βέβαια, μέτρο όλων ο άνθρωπος. Η μονάδα κι όχι μάζα. Χωρίς συγκεκριμένη μεζούρα και τυποποιημένα σταθμά, ούτε με καθορισμένη δοσολογία. Την προσδιορίζετε εσείς. Για τη δική σας ζωή με τον δικό σας τρόπο. Για τον εαυτό σας με τον εαυτό σας.


Ο κύκλος της ευεξίας

Η κεντρική ιδέα του wellness αναπαριστάται με έναν κύκλο, μέσα στον οποίο έχουν χαραχτεί δύο τεμνόμενες ευθείες που τον χωρίζουν εσωτερικά σε τέσσερα τμήματα: Ψυχολογία, ομορφιά, διατροφή και άσκηση.

Αν το σκεφτείτε, θα συμφωνήσετε ότι τα τέσσερα αυτά συστατικά αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται όλες οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις των ειδικών για υγεία, ευεξία, καλύτερη ζωή και μακροζωία. Ο ψυχολόγος βέβαια σχεδόν πάντα δίνει μεγαλύτερη αξία στη ψυχολογία, ο διαιτολόγος στη διατροφή, ο γυμναστής στη γυμναστική και η αισθητικός στην ομορφιά.

Στο wellness όμως κανένας άξονας δεν έχει υποχρεωτικά μεγαλύτερη βαρύτητα και κανένα τμήμα δεν προτάσσεται σε σχέση με τα υπόλοιπα, ούτε επιβάλλεται να είναι ίσα μοιρασμένα. Το πού θα χαράξετε τις προσωπικές σας δύο ευθείες και το πώς θα μοιράσετε τον κύκλο στα τέσσερα, έγκειται στις δικές σας προτιμήσεις.

Το που θα δώσετε έμφαση, το τι θα κάνετε, το πώς και το πόσο, το αποφασίζετε εσείς. Κανείς άλλος. Όπως σας ταιριάζει. Με απόλυτη ελευθερία. Χωρίς να προσπαθείτε να τετραγωνίσετε τον κύκλο και χωρίς να κυκλώνετε τη ζωή σας.


Ξεφορτωθείτε τα στερεότυπα

Γιατί δεν μπορεί κάποιος που είναι λίγα κιλά υπέρβαρος, αλλά δεν καπνίζει κι είναι δραστήριος, να είναι πιο υγιής από κάποιον αδύνατο που περνάει όλη την ημέρα του σε μια καρέκλα; Είναι σίγουρο ότι οι γυναίκες που φορούν μέγεθος ρούχων Small έχουν καλύτερο σώμα κι είναι πιο επιθυμητές από αυτές πουν φορούν Large;

Έχουν όσοι ξημεροβραδιάζονται στα γυμναστήρια καλύτερη φυσική κατάσταση και καλύτερη εικόνα για το σώμα τους από όσους προτιμάνε τους περιπάτους στη φύση, τις εκδρομές, την παθητική γυμναστική, το μασάζ ή τη θαλασσοθεραπεία; Ή μήπως οι υπέρμαχοι της πράσινης δίαιτας και της αποκλειστικής φυτοφαγίας μακροημερεύουν περισσότερο από όσους απολαμβάνουν πότε-πότε και κανένα κοψίδι; Και γιατί πρέπει να πάω καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα και χειμερινές στο βουνό, αφού γουστάρω το αντίστροφο;
 
Το wellness μισεί τέσσερα πράγματα, όσα κι οι άξονες του: Τη μονομέρεια στη γυμναστική και τη διατροφή, το «κόλλημα» με τα επιβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς, τη μίζερη αντιμετώπιση των καταστάσεων και τις κάθε λογής συμβουλές που περιέχουν τις λέξη «πρέπει» και «απαγορεύεται».

Ε όχι, λοιπόν. «Δεν πρέπει» και «δεν απαγορεύεται»! Τα «απαγορεύεται» σας στερούν τη χαρά και τα «πρέπει» σας εγκλωβίζουν. Μένετε στα ίδια, δεν έχετε διάθεση για ζωή, βαλτώνετε. Κι όσο μένετε στο βάλτο, θα σας τραβάει όλο και πιο κάτω, προς τον πάτο.
 

Το μυστικό; Στην ισορροπία!

Αν η ευεξία είναι το ζητούμενο, η ισορροπία είναι το απαιτούμενο. Στη δουλειά, στο σπίτι, με τον /τη σύντροφό μας, τα παιδιά κι ακόμα με το σώμα μας, τις ανασφάλειες μας και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας. Ο καθένας μας μπορεί να βρει τρόπους να ισορροπήσει τα πράγματα, να διατηρήσει στη σωστή αναλογία τους αντίθετους παράγοντες και να εξουδετερώσει αμοιβαία καταστάσεις που συσχετίζονται αντίρροπα μεταξύ τους.

Τα αρνητικά ισορροπούν με τα θετικά και τα κακά αντισταθμίζονται με τα καλά. Φάγατε μία σοκολάτα; Λάθος θα σας πουν οι περισσότεροι - η σοκολάτα παχαίνει. Καλά κάνατε σας λέει το wellness. Σας άρεσε η γεύση της, σας τόνωσε, σας στήριξε στα δύσκολα και σας έκανε να αισθανθείτε ωραία. Αυτό δεν θέλατε; Που είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα; Στις ενοχές που κουβαλάτε ή στις θερμίδες που πήρατε;

Δηλαδή δεν μπορείτε να απολαύσετε κάτι χωρίς μετά να έχετε τύψεις; Φοβάστε ότι θα παχύνετε; Δεν είναι λύση να απαρνηθείτε το φαγητό. Λύση είναι να αντισταθμίσετε το κάτι παραπάνω, τη γλυκιά σας αδυναμία επί παραδείγματι, τρώγοντας προσεκτικότερα στο επόμενο γεύμα ή καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Το τι θα περιλαμβάνει το επόμενο γεύμα ή το πώς θα κάψετε τις επιπλέον θερμίδες είναι δικιά σας επιλογή. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, πάρτε τους δρόμους, αρχίστε να χορεύετε, κάντε γενική καθαριότητα ή ξενυχτήστε όλο το βράδυ μαζί με το έτερο ήμισυ. Ό,τι σας ευχαριστεί κι όπως σας ευχαριστεί. Δεν φορτώνεστε, ξεφορτώνεστε…...


Wellness λοιπόν;

Για το wellness η ζωή είναι εδώ, είναι μία και μοναδική και ο καθένας μόνος του τη φτιάχνει. Εσείς αποφασίζετε!

  • Επιλέγετε τα συστατικά και τις αναλογίες που θα κρατήσουν ισορροπημένο το ζύγι της και κάνετε τα πάντα με τον τρόπο σας.
  • Εκφράζετε τις προτιμήσεις σας, βλέπετε τις δυνατότητές σας, βάζετε τους στόχους σας, μετράτε τι μπορείτε να επενδύσετε στο ένα και πόσα στο άλλο.
  • Αξιοποιείτε ό,τι αξιοποιείται, απλοποιείστε ότι απλοποιείται.
  • Αφαιρείτε οτιδήποτε σας προσθέτει αρνητικά και προσθέτετε μόνο ό,τι δεν σας επιβαρύνει.
  • Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα κι όσα δεν χρειάζονται τα ξεφορτώνεστε.
 
Η κούπα της ζωής αδειάζει από τα παλιά και γεμίζει με τα νέα. Κι έτσι ο κύκλος μεγαλώνει, χωρίς να σας καταπλακώνει…!


Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας. Η αναδημοσίευση των πληροφοριών χωρίς προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση, συνιστά παράβαση των κατοχυρωμένων πνευματικών δικαιωμάτων. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Αρμονία - Σεπτέμβριος 2004. Αρθρογράφος: Σταύρος Δεδούκος


BeStrong.org.gr - 27.03.14