Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Μιλώντας σε κάποιον...
Δεν είσαι μόνος σε αυτό...

Δεν είσαι μόνος σου στον καρκίνο και σε αυτό που αισθάνεσαι...

«Βρήκα τον Παναγιώτη στο λόμπι του νοσοκομείου. Ήμουν σπουδαστής και η οικογένειά μου με την οικογένεια του Παναγιώτη ήταν φίλοι για όσο χρονικό διάστημα μπόρεσα να θυμηθώ.

Τώρα η μητέρα του Παναγιώτη ήταν στο νοσοκομείο και βρέθηκε ότι έχει καρκίνο νεφρού. Ο Παναγιώτης καθόταν κάτω στο λόμπι που φαινόταν άθλιο και κενό.

Τον ρώτησα εάν ήταν στο δρόμο να ανέβει να δει τη μητέρα του. «Κάθομαι εδώ επί μισή ώρα» είπε. «Θέλω να πάω να την δω, αλλά είμαι κολλημένος. Δεν ξέρω τι  να της πω». Αυτή η ιστορία δείχνει πώς οι περισσότεροι από μας αισθάνονται όταν κάποιος που αγαπάμε, όπως ένας στενός φίλος ή ο συγγενής, έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Εάν η ιστορία του Παναγιώτη σας αγγίζει πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Όλοι αισθανόμαστε παγωμένοι και ανίσχυροι, ίσως σχεδόν παραλυμένοι, όταν ακούσουμε κακές ειδήσεις για ένα φίλο ή συγγενή.

Όλοι συνήθως δεν ξέρουμε τι να πούμε σε τέτοιες καταστάσεις. Επίσης, συνήθως σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ειπωθούν ή πρέπει να γίνουν, τα οποία θα καταστήσει αυτόματα τα πράγματα ευκολότερα για το άτομο με καρκίνο - εάν μόνο ξέραμε ποια ήταν.

Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστούν αυτά τα συναισθήματα έτσι ώστε να μπορείτε να δώσετε πρακτική και χρήσιμη υποστήριξη και στο πρόσωπο που βοηθάτε. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες, φράσεις ή προσεγγίσεις που είναι «το σωστό» που πρέπει να λέγεται και που κάνει σε όλες τις περιστάσεις και για όλες τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχει ένα «σωστό» σύνολο λέξεων ή αντιδράσεων που βοηθά πάντα. Δεν είναι μια ικανότητα που καθένας ή ξέρει ή δε ξέρει. Εάν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε, αυτή και μόνο η επιθυμία σας να βοηθήσετε είναι το σημαντικότερο πράγμα και όχι κάποιο τέλειο σενάριο που θα πρέπει να ακολουθήσετε λέξη προς λέξη.

Το σημαντικό κομμάτι δεν είναι αυτά που λέμε - είναι ότι είμαστε εκεί και πώς ακούμε. Το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε για το φίλο ή το συγγενή σας με καρκίνο είναι να ακούσετε. Μόλις ακολουθήσετε κάποιους λίγους απλούς κανόνες της καλής ακρόασης, θα αποτελείτε ήδη μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη σχέση μεταξύ σας, κάτι που θα σας επιτρέψει να είστε πιο υποστηρικτικός και να είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε τι ο φίλος ή ο συγγενής σας χρειάζεται. Το μυστικό είναι να μάθει κανείς πώς να είναι καλός ακροατής και αυτό αρχίζει με την κατανόηση του γιατί το να ακούμε και να συζητάμε είναι τόσο πολύτιμο.


BeStrong.org.gr - 26.03.14