Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Με πούλμαν στον εισαγγελέα οι 21 κατηγορούμενοι... του κυκλώματος που διακινούσε ακριβά αντικαρκινικά...

Με πούλμαν έφυγαν από τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, όπου και θα απολογηθούν, οι 21 συλληφθέντες του κυκλώματος που διακινούσε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση, πλαστή συνταγογράφηση και απάτη σε βαθμό κακουργήματος.


Πώς δρούσε η «καμόρα» 

Η «καμόρα» της αρπαγής αντικαρκινικών φαρμάκων, όπως την αποκαλούσαν, είχε 4 αρχηγούς και 17 πυρήνες. Στο κύκλωμα εμπλέκονται ιδιώτες γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ενδεχομένως μεταφορικές εταιρείες. 

Οι ιδιώτες γιατροί συνεργάζονταν με συναδέλφους τους και νοσηλευτές σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και έκλεβαν ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, αξίας 1.000 με 6.000 ευρώ, τα οποία ήταν αγορασμένα από το Δημόσιο. 

Η άλλη μέθοδος για να αποσπούν τα πάνακριβα φάρμακα ήταν με παράνομες συνταγογραφήσεις σε «υγιείς»… ασθενείς (μη καρκινοπαθείς), που παρουσιάζονταν ως άρρωστοι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και φαρμακοποιών.

Σε άλλες περιπτώσεις, έγραφαν για παράδειγμα σε καρκινοπαθή τρία αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα, του απέδιδαν τα δύο και κρατούσαν το ένα για λογαριασμό του κυκλώματος. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι μια ακόμη μέθοδος που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ήταν να συνταγογραφεί φάρμακα σε νεκρούς! 

Αφού τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα έρχονταν στην κατοχή του κυκλώματος, κατόπιν τα πωλούσαν σε τετραπλάσια τιμή, στη μαύρη αγορά, σε Σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. 

Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν πως ένα ακριβό αντικαρκινικό φάρμακο αξίας 6.000 ευρώ, μεταπωλούταν σε Σκανδιναβική χώρα σε τιμή που έφθανε και τα 15.000 ευρώ!


Πώς έκρυβαν τα κέρδη τους​

Οι «αρχηγοί» του κυκλώματος διατηρούσαν κάποιες εταιρείες «βιτρίνες» των παράνομων δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους αρχηγούς διατηρούσε εταιρεία «προκάλυμμα» στη Μέση Ανατολή, μέσω της οποίας καλύπτονταν με νομιμοφάνεια οι παράνομες δραστηριότητες και η εξαγωγή των πανάκριβων φαρμάκων. 

Να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν μεγάλα και «αδικαιολόγητα» χρηματικά ποσά, εικονικά τιμολόγια,  χιλιάδες ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, συνολικής αξίας περίπου 200.000 ευρώ, σε… ψυγεία σπιτιών κατηγορουμένων, σε φαρμακαποθήκες, σε μεταφορικές εταιρείες ακόμη και σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ!

Από τους κωδικούς των συσκευασιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν εντοπιστεί, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν το πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο το κύκλωμα έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. 


Πιο αναλυτικά...

Ενας 70χρονος Αιγύπτιος φαρμακοποιός, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, ένας 64χρονος ημεδαπός και μια 57χρονη επίσης φαρμακοποιός, φίλη του Αιγύπτιου, ήταν τα τρία αρχηγικά μέλη της συμμορίας που τα τελευταία χρόνια υπεξαιρούσαν αντικαρκινικά σκευάσματα από νοσοκομεία της Αθήνας και τα πουλούσαν νόμιμα στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, αποκομίζοντας τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ.

Αδιαφορώντας για το εάν έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των καρκινοπαθών, εξαιτίας της ελλιπούς χορήγησης σε ασθενείς των ενδεδειγμένων δοσολογιών, αλλά και το εάν από τη δράση τους προκαλούσαν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά –ενδεχόμενα τα οποία διερευνώνται σοβαρά από τους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας-, τα μέλη του κυκλώματος έστελναν τα φάρμακα στο εξωτερικό και, μέσω του φαρμακείου που διέθετε ο Αιγύπτιος στη Γερμανία, τα διέθεταν σε υπερδιπλάσιες από τη χώρα μας τιμές.

Ανάμεσα στα συνολικά 21 μέλη που συνελήφθησαν ξεχωρίζουν ένας γαστρεντερολόγος–ηπατολόγος που εργάζεται στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο Κλινική Αθηνών και ένας επίσης γαστρεντερολόγος που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ρόλο-κλειδί στην υπόθεση διαδραμάτιζαν δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, οι οποίες ήταν μεταξύ αυτών που εφοδίαζαν με σκευάσματα τη συμμορία.

Οι δύο πρώτοι συνταγογραφούσαν σε ανύπαρκτους ασθενείς, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να καταλήγουν στη συμμορία, ενώ οι δεύτερες υπεξαιρούσαν σκευάσματα από το δημόσιο νοσοκομείο, αφού εμφάνιζαν να χορηγούν τις ενδεδειγμένες συνταγογραφούμενες ποσότητες, παρ' όλο που κατανάλωναν για τις θεραπείες μικρότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να τους περισσεύουν σκευάσματα.

Μία μάλιστα εξ αυτών εργαζόταν στην καταγραφή και έτσι όλα εμφανίζονταν εντάξει στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Εκτός από τους ανωτέρω, στην υπόθεση φέρεται να συμμετέχουν ακόμη οκτώ γιατροί για τους οποίους ερευνάται ο βαθμός εμπλοκής τους, ενώ στη δικογραφία εμπεριέχονται τα ονόματα ακόμη 14 ατόμων, τα οποία δεν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και γι' αυτό δεν συνελήφθησαν.

Ο 70χρονος Αιγύπτιος είχε δημιουργήσει μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, η οποία και υποτίθεται ότι εισήγε φάρμακα. Κάτι που δεν γινόταν, αφού όλα τα φάρμακα που διέθετε ήταν υπεξαιρεμένα σκευάσματα, τα οποία κατέληγαν στο φαρμακείο της 57χρονης στην Καλλιθέα και στη φαρμακαποθήκη που νοίκιαζε στην Αθήνα η εταιρεία.

Από εκεί, είτε με μεταφορικές εταιρείες είτε με αυτοπρόσωπη μεταφορά από τα μέλη -ανάμεσά τους και ο 70χρονος- πήγαιναν στο φαρμακείο που έχει ο τελευταίος στη Γερμανία, όπου διατηρούσε επίσης και φαρμακαποθήκη.

Επειδή μάλιστα τα φάρμακα έπρεπε να ταξιδεύουν σε ψυχρό περιβάλλον, ανάμεσα στα μέλη της σπείρας υπήρχαν ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα και ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι, οι οποίοι φρόντιζαν να φυλάνε στον πάγο τα σκευάσματα πριν αυτά αναχωρήσουν.

Στα ψυγεία του σπιτιού εξάλλου μελών βρέθηκαν αρκετά από τα πολλά φάρμακα συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, που κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση. Από τα κατασχεμένα εικονικά τιμολόγια προκύπτει ότι διακινήθηκαν συνολικά 14.001 σκευάσματα αξίας 24.913.375 ευρώ τα οποία θεωρούνται καθαρό κέρδος.


Η δίωξη

Εναντίον των 21 συλληφθέντων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα:

  • Της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
  • • Της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ. Της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ' εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
  • Της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ' εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.
  • Της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ' επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης με χρήση αυτής κατ' εξακολούθηση.


Ο Ανδρέας Ξανθός

Στο ζήτημα της εξάρθρωσης του κυκλώματος από την Οικονομική Αστυνομία αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. 

Μεταξύ άλλων, εξήρε τη συμβολή της διοίκησης και του προσωπικού του ΕΟΦ στην υπόθεση, «που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία».

Τόνισε δε πως «εκτός από την πλήρη διαλεύκανση, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της «μαφίας των παράνομων εξαγωγών» φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων».


BeStrong.org.gr - 06.05.18