Νέα
Ιατρικά Θέματα

Μπράβο στα παιδιά της Κύπρου...

23χρονος Κύπριος φοιτητής δημιούργησε εφαρμογή για τον Καρκίνο του Δέρματος

Ο Νίκος Μούζουρας είναι 23 ετών και κατάγεται από την Πάφο. Είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον Τμήμα της Πληροφορικής. Μαζί με τον Ανδρέα Πογιατζή δημιούργησαν το Derma Track, μια εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.  Σήμερα το CHNEWS.gr έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Νίκο Μούζουρα. Τι λέτε, πάμε να τον γνωρίσουμε;


Τι είναι το Derma Track;

Το Derma Track είναι ένα mobile application  το οποίο αφορά την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες, όπου βοηθούν τον χρήστη να παρακολουθεί την ελιά του δέρματος του.

Πως "συλλάβατε" την ιδέα για το Derma Track;

Ψάχναμε για 6 μήνες να βρούμε κάτι καινοτόμο, σαν επιχείρηση. Τυχαία μία ημέρα όταν επισκέφθηκα τον οφθαλμίατρο μου, διαπίστωσε ότι έχω μια ελιά στο βλέφαρο και είδε ότι έκανε κάποιες αλλάγες. Έτσι μου είπε ότι πρέπει να την προσέξω και να την παρακολουθώ. Μετά από λιγές μέρες παρατήρησα ότι δεν μπορούσα να θυμάμαι πως ήταν η ελιά μου, αν άλλαξε. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε μια εφαρμογή που θα με βοηθήσει.

Πως έγινε πραγματικότητα η ιδέα σας αυτή;

Είδαμε ένα διαγωνισμό στην Κύπρο το WATIFY που ήταν για επιχηρηματικές ιδέες, έτσι συνοψήσαμε όλες τις ιδέες που είχαμε για διάφορα θέματα, το συζητήσαμε με κάποιους καθηγητές μας και καταλήξαμε να λάβουμε μέρος. Με μια ιδέα που απλά να παρακολουθείς τι ελιές. Μετά όταν εμπλακήκαμε περισσότερο και μιλήσαμε με δερματολόγους καταλήξαμε να κάνουμε μια εφαρμογή για τον καρκίνο του δέρματος.

Είστε ομάδα νέων πίσω από το Derma Track;

Είμαι εγώ και ο Ανδρέας Πογιατζής.

Για τον καρκίνο του δέρματος...

Ο Καρκίνος του δέρματος είναι η πιο επιτιθέμενη μορφή καρκίνου που υπάρχει. Ένας στους τρείς καρκίνους είναι καρκίνος του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος χωρίζεται σε τρία διαφορετικά είδη και το πιο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα γιατί εξαπλώνεται γρήγορα και είναι θανατηφόρο, αλλά με μια έγκαιρη διάγνωση του μπορείς να το αφαιρέσεις και να έχεις πιθανότητες 98% να θεραπευτείς.  Ξεκινούν τα πάντα από μια ελιά πάνω στο δέρμα ώστε να εξελιχθεί σε μελάνωμα.

Το Derma Track είναι διαθέσιμο στο κοινό αυτή την στιγμή;

Όχι το κοινό δεν μπορεί να το έχει. Θα το έχουν σύντομα οι Κύπριοι δερματολόγοι. Θα συνεργαστούμε με την δερματολογική εταιρία Κύπρου. Θα το παρέχουμε πρώτα στους γιατρούς που θα είναι μια δοκιμαστική περίοδος, έτσι ώστε να δούμε τυχόν λάθη ώστε να βελτιώσουμε την εφαρμογή.

Ποια προβήματα επιθυμείτε να λύσετε στην Κύπρο;

Το πρώτο είναι ο καρκίνος του δέρματος και ο δεύτερος είναι η άγνοια του κόσμου για το θέμα αυτό.

Πως μπορεί να βοηθήσει μια εφαρμογή στην διάγνωση του καρκίνου του δέρματος;

Καταρχήν, η εφαρμογή μας δεν θα σου ανακοινώσει ότι έχεις καρκίνο του δέρματος, γιατί το τελευταίο λόγο τον έχει πάντα η βιοψία. Όταν έχεις μελάνωμα κοντά στην μορφή του καρκίνου του δέρματος θα παρατηρηθουν κάποιες αλλαγές πάνω στο μελάνωμα, όπως το μέγεθος, στο χρώμα και στο περίγραμμα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να το καταλάβει. 

Με την εφαρμογή θα φωτογραφίσεις την ελιά σου και σου απαντά η εφαρμογή πίσω με κάποια δεδομένα όπως το τι μέγεθος έχει την δεδομένη στιγμή, τι χρώματα έχει μέσα, πόσο συμμετρική είναι. Άρα όταν το φωτογραφίσεις ξανά και δείς τα δεδομένα σου θα δεις αν υπάρχει κάποια αλλαγή. Αν δεις ότι αλλάζουν τα δεδομένα σου θα πρέπει να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να "φύγει" στο εξωτερικό αυτή σας η εφαρμογή;

Ήδη κάνουμε προσπάθεις για να "φύγει" στην Αμερική.


Πως νιώθεις που σε τόσο μικρή ηλικία εσύ και ακόμα ένας νεός καταφέρατε αυτήν την καινοτομία στον τομέα της υγείας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργώ κάτι καινοτόμο, απλά είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, έτσι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Είναι ωραία να ξέρεις ότι αυτό που κάνεις μπορεί να βοηθήσει άλλους συνανθρώπους σου και να σώσεις ζωές.

Μεγάλο σου όνειρο;

Μπορεί να φανεί αστείο αλλά μεγάλο μου όνειρο είναι να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου. Έχω ένα θέμα με τα όνειρα σε σημείο που χτύπησα τατουάζ πριν κάποια χρόνια πάνω στην πλάτη μου "I believe in my dreams". Θα ήθελα να πετύχει το Derma Track. Σίγουρα και τα λεφτά είναι καλά, αλλά η συνεισφορά, σου προσφέρει ένα διαφορετικό αίσθημα. Για αυτό είπαμε ότι σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν.

Πως σε αντιμετωπίζει η κοινωνία και οι φίλοι σου;

Καταρχάς, έχω πολύ μεγάλη στήριξη και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Γιατί είναι σημαντικό να έχεις άτομα που σε στηρίζουν είδικά όταν είσαι φοιτητής και ξεκινάς κάτι από το μηδέν. Ξεκινάς ουσιαστικα την δική σου εταιρία, έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα και να μιλήσεις με αρκετό κόσμο. 

Οι ώρες σου είναι περιορισμένες πόσο μάλλον όταν είσαι σε ένα απαιτητικό κλάδο, όπως η Πληροφορική, που έχεις να παραδώσεις πολλές εργασίες. Έτσι όταν έχεις άτομα δίπλα σου και σε στηρίζουν σου δίνουν δύναμη για να προχωρήσεις, και αυτό κάνουν οι φίλοι μου και ο περίγυρος μου. 

Ακόμα είμαι ο Νίκος που ήξεραν, ο απλός ο Νίκος, που όσα βραβεία και να κέρδισε θα είναι εκεί να βοηθά σε ότι μπορεί. Αν δεν έχεις άτομα δίπλα σου δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις γιατί είναι πολύ απαιτητικό το πρόγραμμα μου, κοιμάμαι μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές;

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που νιώθω ότι εξαντλείται ο οργανισμός μου υπερβολικά. Στο τέλος της ημέρα; όμως είναι δίπλα μου οι φίλοι μου, η οικογένεια μου και ο Ανδρέας Πογιατζής και απλά μου ανεβάζουν το ηθικό και συνεχίζω.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα "χάσαμε" άδικα πολλούς νέους συνανθρώπους μας σε αυτοκινητικά δυστυχήματα. Γιατί γίνεται αυτό και πως μπορεί η κοινωνία να το ελεξγει.

Από την περιοχή που είμαι εγώ στην Πάφο όλες οι οικογένειες είμαστε μαυροφορεμένες. Κάθε χρόνο κάποιο θα χάσουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει και σίγουρα δεν εννοώ να άρχισει η Αστυνομία να "παίζει" κρυφτούλη με τους πολίτες. 

Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί μια ελεγχόμενη πίστα που να μπορούν οι νέοι να την επισκεφθούν έτσι ώστε να εκτονωθούν και είναι ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ένα μύνημα που θα ήθελες να στείλεις προς τους νέους της Κύπρου;

Αυτό που είπε ο Mahatma Gandhi "Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο", και μην αφήσεις να σου κλέψει το όνειρο.


Για περισσότερες πληροφορίες

Επίσημη Ιστοσελίδα: http://dermatrack.eu/


BeStrong.org.gr - 27.10.15