Νέα
Νέα της οργάνωσης

SOS εκπέμπει το «Μείνε Δυνατός»

Εφημερίδα: Ελευθεροτυπία

Με λουκέτο κινδυνεύει η πρωτοποριακή κοινωφελής μη κερδοσκοπική οργάνωση στήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, «Μείνε Δυνατός».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ιδρυτής της, Παναγιώτης Μιχαήλ στην «Ε», «εάν αυτή τη στιγμή για τους επόμενους δύο μήνες με κάποιο τρόπο δεν μπει ένα έσοδο στην οργάνωσή μας, εμείς μπορεί να κλείσουμε, τόσο απλά».  
 
Καθοριστική ήταν η στιγμή που ο κ. Μιχαήλ αποφάσισε να ξεκινήσει το Be Strong - όπως είναι αλλιώς γνωστή η οργάνωση. «Είναι η αντίστοιχη στιγμή ενός ασθενούς που είχε την τύχη/ατυχία να νοσήσει και οι άνθρωποι που θα ήθελα να ήταν δίπλα, φίλοι, γνωστοί κ.λπ. απλά εξαφανίστηκαν.

Ετσι γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσω μια γραμμή που θα μπορεί κάποιος να παίρνει τηλέφωνο όλη μέρα και να μιλάει με κάποιον και να μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του», αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος έχει νικήσει τον καρκίνο δύο φορές.
 
Μπορεί να είναι περήφανος. Μέσω της γραμμής 1069 (η μοναδική του είδους που καλύπτει όλη την Ελλάδα), λαμβάνουν βοήθεια περί τα 300 άτομα το μήνα, ενώ από το 2010 που λειτουργεί έχει βοηθήσει πάνω από 6.000 ανθρώπους. Ενδιαφέρον είναι πως το 60% που τηλεφωνεί είναι εκτός Αθήνας.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα http://www.bestrong.org.gr δέχεται καθημερινά 3 χιλ. μοναδικούς επισκέπτες, οι οποίοι παίρνουν πληροφορίες για τον καρκίνο, ενώ συνολικά, από το 2008 που λειτουργεί, οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Έχει δε βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Σχολή Ογκολογίας το 2010, με το τιμητικό βραβείο Εύφημης Μνείας. Η οργάνωση προσφέρει επίσης υποστήριξη μέσω skype και chat σε ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι και επικοινωνούν από Κύπρο, Αγγλία και Γερμανία, ενώ ψυχολόγοι προσφέρουν συνεδρίες στα γραφεία της οργάνωσης στην Κυψέλη. Επίκειται μάλιστα συγκρότηση ομάδων ομαδικής ψυχοθεραπείας και ψυχοδράματος.
 
Εντυπωσιάζει το γεγονός πως στην οργάνωση προσφεύγουν περισσότερο συγγενείς παρά ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, «δεν θέλει ο ασθενής να πάρει εκείνη τη στιγμή, γιατί μπορεί να μην έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή να πάρει τηλέφωνο, αλλά παίρνοντας ο συγγενής, εκείνη τη στιγμή βοηθιέται ο καρκινοπαθής». Ο ίδιος πιστεύει πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδείας στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε θέματα ζωής και θανάτου.
 
Ενδεικτική είναι η απρόβλεπτη και συχνά παράλογη συμπεριφορά του οικείου περιβάλλοντος. Για τον κ. Μιχαήλ και την περιπέτεια του με τον καρκίνο, «η ασθένεια ήταν το πιο διαχειρίσιμο κομμάτι. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή, το οικείο περιβάλλον, και η οικογένεια, επειδή περνάνε το δικό τους Γολγοθά και τον δικό τους πανικό, δεν μπορούν να διαχειριστούν το κομμάτι της συμπεριφοράς τους».

Συχνό πρόβλημα, όπως δείχνουν και τα νούμερα: το 40% των καρκινοπαθών που παίρνουν τηλέφωνο στην οργάνωση δεν το κάνουν για να διαχειριστούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά τις συμπεριφορές του οικείου περιβάλλοντος.
 
Η συμβουλή που θα έδινε ο ίδιος σε συγγενείς και φίλους είναι «να είναι απλά δίπλα στον ασθενή και να του δώσουν χώρο να εκφραστεί όπως εκείνος επιθυμεί, χωρίς να περνούν από τη διαδικασία κριτικής για το τι αισθάνεται».

Στον ίδιο τον ασθενή θα έλεγε ότι γενικότερα η οποιαδήποτε στατιστική γιατρού είναι μόνο μια εκτίμηση. «Αυτό που δεν θα πρέπει να χάνουν θα είναι η πίστη τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν και ότι ναι, μπορούν και να είναι αδύναμοι γιατί μέσα από αυτό θα γίνουν δυνατοί», τονίζει.
 
Παρά το τεράστιο έργο που προσφέρει, η οργάνωση «Μείνε Δυνατός» κινδυνεύει να κλείσει. Τα πάγια έξοδα ανέρχονται σε 35-40 χιλ. ευρώ ανά έτος ή 2-3 χιλ. ευρώ το μήνα, από τα οποία καλύπτονται τα ενοίκια (700 ευρώ/μήνα), το 1069 (ετησίως 1.000 ευρώ στην Επιτροπή Τηλεποικοινωνιών), καθώς και κοινόχρηστα, νερό, ηλεκτρικό και οι πληρωμές των 4 ψυχολόγων.

«Προσπαθούμε με γκαλά, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δωρεές του κοινού. Είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε πάνω από 2-3 μήνες αυτή τη στιγμή, και ζητάμε ουσιαστικά βοήθεια για άλλη μια φορά του απλού κόσμου, με μια απλή δωρεά», σκιαγραφεί τη δύσκολη κατάσταση ο κ. Μιχαήλ, συμπληρώνοντας πως «έχουμε στείλει μέιλ στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και ένα μήνα, και μας έχουν απαντήσει μόνο 4 και είναι και οι 4 απορριπτικές».

Η οργάνωση δεν έχει κρατική χρηματοδότηση.
 
Για να υποστηρίξετε την οργάνωση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.bestrong.org.gr.

 
Ποιος είναι ο Παναγιώτης Μιχαήλ
 
Δηλώνει «τουρίστας» της ζωής. Πέρασε και ξεπέρασε παράλυση στα 17 του, ενώ μέχρι και σήμερα εργάζεται ως γυμναστής. Το 1997, σε ηλικία 30 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο, τον οποίο και νίκησε όχι μία, αλλά και δεύτερη φορά το 2007.

Αντιμέτωπος με την έλλειψη ψυχολογικής κυρίως στήριξης των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, αποφάσισε να αναλάβει δράση και ίδρυσε την οργάνωση «Μείνε Δυνατός» το 2007. Τον Ιανουάριο του 2008 λειτούργησε η ιστοσελίδα και το 2010 ξεκίνησε η γραμμή 1069.

Η αυτοβιογραφία του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελίχρυσος στην Ελλάδα και στ' αγγλικά από τον κυπριοβρετανικό οίκο Ακακία. Εχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων από την ένωση «Μαζί για το παιδί» και από την τηλεοπτική εκπομπή «Ηρωες ανάμεσά μας».


Τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2014


BeStrong.org.gr - 06.10.19