Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Διεθνές φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE

11-13 Οκτωβρίου 2019 / Trii ArtHub, Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ

“No Story Untold”

O καθένας έχει μια ιστορία να πει και θέλουμε κάποιες ιστορίες να ακουστούν δυνατά και καθαρά!

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2019 με φετινή θεματική "No Story Untold" θα πραγματοποιηθεί από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στις 11-13 Οκτωβρίου 2019 στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι, (Μετρό Συγγρού-Φιξ) και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Η οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την ΕΔΡΑ, ανταποκρίθηκε άμεσα με χαρά στην τιμητική πρόσκληση που μας έγινε και θα είμαστε εκεί, με την ομιλία του ιδρυτή μας Παναγιώτη Μιχαήλ, με τίτλο “Just be you!”.   


Σύμφωνα με μελέτες, τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους καταπολεμούμε το στίγμα: η ενημέρωση, η διεκδίκηση και το μοίρασμα. Το φετινό φεστιβάλ στέκεται στο τελευταίο και λειτουργεί με την παρότρυνση της αποκάλυψης.

Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, σύντομες και προσεκτικά προετοιμασμένες παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εκθέτουν και εκτίθενται. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τους εαυτούς τους ευάλωτους στο στίγμα, για να το καταρρίψουν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσει την μυστικότητα που συνοδεύει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, τις καταστάσεις που βιώνονται διακρίσεις ή μια πτυχή της ταυτότητάς μας. Η διαφορετικότητα, το τραύμα, οποιοδήποτε ρήγμα στη συνοχή της ζωής μας, έχει θέση εδώ, έχει πολλές μορφές και θα θέλαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μουσικοί, εισηγητές και επιστήμονες αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για να προωθήσουν την έμπνευση και την καινοτομία - και να προκαλέσουν συζητήσεις που έχουν σημασία. Τρεις ημέρες γεμάτες με λαμπρούς ομιλητές, happenings, παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, μουσική.

Το ART4MORE αποτελεί το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που στοχεύει μέσω της τέχνης στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για θέματα ψυχικής υγείας. 

Υλοποιείται ετησίως από την «ΕΔΡΑ», από το 2007, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών αλλά και ψυχικά πασχόντων, προκειμένου να ανοίξει το διάλογο με το κοινό για την Ψυχική Υγεία και να καταπολεμήσει το στίγμα και τις διακρίσεις που συνοδεύουν τις παθήσεις Ψυχικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ βασίζεται σε μια καινούρια θεματική, γύρω από την οποία φιλοξενούνται σύγχρονα διεθνή έργα από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design, περιλαμβάνοντας κεντρικές εκθέσεις και δρώμενα που συμπληρώνονται από σχετικά εργαστήρια, συζητήσεις, παιδικές δράσεις, συναυλίες κ.ά.


                                                                              
(Σάββατο 12/10, 17.30-20.00)

Ομιλίες έμπνευσης για την ψυχική υγεία, με τρόπο ιδιαίτερα δουλεμένο. Παρουσιάζουν προσωπικότητες που έχουν τοποθετηθεί με θάρρος ανοικτά για το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας ή που με την στάση και τον τρόπο ζωής τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τους άλλους. Συμμετέχουν, ακόμη, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

  • 17.45-18.00: «Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Επιλόχειος Κατάθλιψη: ο σεξισμός και το στίγμα», Στέλλα Κάσδαγλη, Συγγραφέας, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων
  • 18.05-18.20: «Αναγέννηση», Τένια (Μαλαματένια) Στιβακτά, Κέντρο Ημέρας «Ηλιοτρόπιο» Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας»
  • 18.25-18.45: «Βιώματα πριν και μετά τη διαμονή μου σε προστατευμένο διαμέρισμα», Νικόλαος Νούλας, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος»
  • 18.50-19.05: «Φωτογραφίζοντας δίχως όραση. Μια εικόνα, χίλια συναισθήματα», Ιωάννα Γκέρτσου, Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών «Λάρα». Αναπλ. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νέα Δημοκρατία. Ψυχολόγος, ΓΝ Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • 19.10-19.25: “Just be you!”, Παναγιώτης Μιχαήλ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιδρυτής της κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Φίλων του Καρκίνου «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ» ή "BE STRONG", Συγγραφέας βιβλίου «Είμαστε τουρίστες!»
  • 19.30-19.45: «Κολυμπώντας στα αχαρτογράφητα νερά της κατάθλιψης», Χρυσόστομος Γιαννουλάκης, Δρ. Sport Management



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ ART4MORE, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΔΡΑΣ: https://www.edra-coop.gr  


BeStrong.org.gr - 08.10.19