Νέα
Νέα της οργάνωσης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Μαστός Το Αρχαιότερο Σύμβολο της Γυναίκας

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011, 10:00 π.μ.-19:00 μ.μ. στην Αίγλη Ζαππείου, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η ΜΚΟ ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, σε συνεργασία με την ογκολόγο ακτινοθεραπεύτρια κ. Δέσποινα Κατσώχη, διοργάνωσε με επιτυχία την 1η επιστημονική ημερίδα της οργάνωσης με τίτλο: «Μαστός Το Αρχαιότερο Σύμβολο της Γυναίκας στο Σύγχρονο Κόσμο του Διαδικτύου».

Ο γυναικείος μαστός είναι σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας, σεξουαλικότητας, καταπίεσης, απελευθέρωσης αλλά και νόσου!

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας των γυναικών.

Μια στις 12 ελληνίδες γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η διεπιστημονική συνάντηση αποσκοπούσε στην προβολή νεωτέρων θεραπευτικών δυνατοτήτων και προοπτικών αντιμετώπισης της νόσου.

Επιστημονικές ομάδες από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες ανάπτυξαν τις απόψεις τους και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Ο τρόπος παρουσίασης σηματοδότησε μια νέα εποχή κατά την οποία αξιοποιήθηκε η τεχνολογία με στόχο την ευελιξία, την διαδραστικότητα και το χρόνο εποικοδομητικής συζήτησης.

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και συμβάλει στην διατήρηση του στήθους, στον τοπικό έλεγχο της νόσου όπως και στην αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην ακτινοδιαγνωστική ειδικότητα, με τη ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική μαστογραφία έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια της νόσου.

Η θεραπεία σήμερα είναι πολυδιάστατη και οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία καθώς και τις στοχευμένες θεραπείες.

Η τεχνολογική εξέλιξη δεν φέρνει μόνο πρόοδο στην θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αλλαγή του τρόπου προσέγγισης και ενημέρωσης των ασθενών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που αποκρυπτογραφούν τη χρήση και επίδραση του διαδικτύου τόσο στην ενημέρωση για τις θεραπευτικές δυνατότητες όσο και για την επιλογή ιατρών και θεραπευτικών κέντρων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο ιδρυτής της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, Παναγιώτης Μιχαήλ, απένειμε στην κ. Ελένη Καλαμάρη, επιζούσα του καρκίνου, την τιμητική διάκριση προσφοράς για τη την συμβολή της, στην απομυθοποίηση του καρκίνου στην Ελλάδα.





BeStrong.org.gr - 29.03.14