Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Τελικού σταδίου
Μετά την κατάληξη...

Μετά την κατάληξη του αγαπημένου σας ανθρώπου

Δεν είναι καθόλου εύκολο να σκεφτεί κανείς το θάνατό του ή να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα του θανάτου των αγαπημένων του προσώπων. Οι δρόμοι που οδηγούν στο θάνατο ποικίλουν όσο και η ζωή που προηγήθηκε.

Ενίοτε ο θάνατος έρχεται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.

Άλλες φορές κάποιοι άνθρωποι ζουν με επικείμενο θάνατο ένα ολόκληρο κομμάτι της ζωής τους.

Αν και ο θάνατος μπορεί να είναι τραυματικός για όλους όσους εμπλέκονται, είναι επίσης μια περίοδος συμφιλίωσης με τον τερματισμό της ζωής.

Το πώς αντιδράτε στο θάνατο εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει και από τις προσωπικές πεποιθήσεις και πολιτισμικές επιρροές. Ο θάνατος είναι το τελικό σημείο στο οποίο τερματίζεται η ζωή.

Ένας ετοιμοθάνατος άνθρωπος και τα μέλη της οικογένειας του συχνά χρειάζεται να συζητήσουν και πρακτικά ζητήματα. Ο θάνατος είναι και ένα νομικό γεγονός που απαιτεί κάποιες διατυπώσεις.

Προτού λάβει χώρα μια κηδεία, πρέπει να συνταχθεί ένα πιστοποιητικό κλινικού θανάτου που να αναφέρει την αιτία θανάτου και δηλώνει επίσημα το θάνατο. Ένα πιστοποιητικό θανάτου υπογράφεται από ένα γιατρό.

Εάν γιατρός εξέταζε ή θεράπευε τακτικά έναν ετοιμοθάνατο άνθρωπο λίγο πριν το θάνατό του, δεν είναι υποχρεωμένος να εξετάσει τη σωρό, προτού υπογράψει το πιστοποιητικό. Ενίοτε ένας ιατροδικαστής δηλώνει την αιτία του θανάτου και υπογράφει το πιστοποιητικό, αντί ενός οικογενειακού ή θεράποντος γιατρού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαταχθεί νεκροψία.

Η νεκροψία παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια ενός ατόμου. Αφού επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, η οκογένεια συνήθως συνεργάζεται με ένα γραφείο κηδειών για όλες τις τελικές ρυθμίσεις.

Εάν χάσατε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, το γραφείο κηδειών μπορεί να σας βοηθήσει, για να λάβετε όλες τις αποφάσεις που αφορούν το διακανονισμό της κηδείας και της ταφής. Ωστόσο τα άτομα που γνώριζαν ότι θα πεθάνουν μπορεί να είχαν πάρει αυτές τις αποφάσεις με την οικογένειά τους, όσο ήταν ακόμα σε θέση να το κάνουν.

Ο υπεύθυνος του γραφείου κηδειών θα επισκεφτεί το σπίτι του αποθανόντα, το νοσοκομείο ή την κλινική, για να παραλάβει τη σωρό και να τη μεταφέρει στο γραφείο κηδειών. Αργότερα τα μέλη της οικογένειας συναντώνται με τον υπεύθυνο, για να συζητήσουν το διακανονισμό της κηδείας.

Ο νόμος υποχρεώνει τα γραφεία κηδειών να παρέχουν στους καταναλωτές τιμοκαταλόγους για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πληρώσουν μόνο αυτά που θέλουν και χρειάζονται.

Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να καταστήσουν σαφές το πόσο περίτεχνη ή απλή θέλουν να είναι η κηδεία και πώς θα πρέπει να γίνει ο χειρισμός των λεπτομερειών. Επειδή αυτές είναι δύσκολες συναισθηματικές στιγμές, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στη λήψη αυτών των αποφάσεων από κάποιον που δεν εμπλέκεται προσωπικά, όπως από ένα μέρος του κλήρου, ένα στενό φίλο ή ένα δικηγόρο.

Οι αποφάσεις για την κηδεία περιλαμβάνουν το είδος και την τοποθεσία της λειτουργίας της κηδείας και της ταφής. Εάν το σώμα πρόκειται να δωθεί για έρευνα, ο υπεύθυνος του γραφείου κηδειών θα παραδώσει το σώμα στο προκαθορισμένο ίδρυμα.

Εάν η οικογένειά σας ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα, ο υπεύθυνος του γραφείου τελετών μπορεί να επικοινωνήσει με τον κληρικό σας ή να συστήσει ένα κληρικό ή τον αρμόδιο φορέα.

Η αμοιβή και οι όροι πληρωμής ορίζονται, όταν γίνεται ο διακανονισμός της κηδείας. Συνήθως δεν απαιτείται προκαταβολική πληρωμή, αλλά αυτά τα έξοδα αποτελούν την πρώτη νομική υποχρέωση της οικονομικής περιουσίας του αποθανόντα.


Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος


BeStrong.org.gr - 26.03.14