Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Τελικού σταδίου
Απώλεια & συναισθήματα

Απώλεια του αγαπημένου σας προσώπου και συναισθήματα

Η θλίψη της απώλειας μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα μας αλλά και από την αλλαγή που επέφερε ο θάνατος αυτού του προσώπου στην καθημερινότητά μας.

Η θλίψη, που αποτελεί μία λογική συνέπεια της απώλειας έχει μοναδικές επιρροές στον καθένα μας. Βιώνοντας την απώλεια ενός συντρόφου, γονιού, αδελφού ή πολύ αγαπημένου φίλου μας, έχει μεγάλη σημασία για εμάς και σαν γεγονός μας αγγίζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Εκτός από τις συναισθηματικές συνέπειες στην απώλεια, υπάρχουν και οι σωματικές όπως και οι συμπεριφορικές συνέπειες. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά παραδείγματα από συναισθηματικές, σωματικές και συμπεριφορικές συνέπειες:


Άμεσες Συνέπειες

  • Συναισθηματικές: σοκ, θλίψη, μοναξιά, απελπισία, πανικός.
  • Σωματικές: θολούρα, δυσκολία αναπνοής, πόνο στο στήθος.
  • Συμπεριφορικές: αρνητικός, αποπροσανατολισμένος, ευάλωτος, άτονος

Μετέπειτα Συνέπειες

  • Συναισθηματικές: θυμός, φόβος, ενοχές, μοναξιά, κατάθλιψη.
  • Σωματικές: πόνος στο στήθος, έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλος, κόπωση, επιρρεπής σε ασθένειες, ένταση.
  • Συμπεριφορικές: αντιδραστικός, υπερευαίσθητος, δεν μπορεί να κοιμηθεί, τάσεις απομόνωσης.

Όπως έχουμε προαναφέρει όμως όλα αυτά τα συναισθήματα είναι και βιώνονται διαφορετικά από τον καθέναν. Η προαναφερόμενη λίστα αποτελεί απλά μερικά παραδείγματα που έχουν παρατηρηθεί γενικότερα. Ακόμα και εβδομάδες μετά την απώλεια, τα πιο κοντινά μας πρόσωπα κάνουν ότι μπορούν για να είναι δίπλα μας και να προσφέρουν με τον τρόπο τους κάποιες ανέσεις για εμάς.

Πολλές φορές αισθανόμαστε ακόμα σε κατάσταση σοκ, και «εντυπωσιαζόμαστε» από τον χρόνο που μας αφιερώνουν άλλοι ή από τον τρόπο που προθυμοποιούνται να μας βοηθήσουν. Σταδιακά βέβαια επιστρέφουν και εκείνοι στην καθημερινότητά τους, για εμάς όμως αυτή η νέα καθημερινότητα είναι δύσκολη.

Γι’ αυτό μπορεί να φτάσουμε σε σημείο να σκεφτούμε ότι «Είμαι μόνος/η» ενώ στην ουσία δεν είμαστε. Και άλλοι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο είναι ακόμη δίπλα μας. Το ότι επέστρεψαν στα καθημερινά τους καθήκοντα δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να μας στηρίξουν ή ότι δεν έχουν χρόνο για εμάς.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε ανοιχτά για την ανάγκη που τους έχουμε και να δεχθούμε τη βοήθειά τους. Η θλίψη συνήθως κάνει κύκλους και είναι άλλοτε πιο έντονη και πιο επίπονη και άλλοτε λίγο πιο ήρεμη. Αυτοί οι κύκλοι επαναλαμβάνονται από τη συναισθηματική φόρτιση. Σταδιακά όμως αυτοί οι κύκλοι είναι πιο ήπιοι όσο περισσότερο ο άνθρωπος προσαρμόζεται στην απώλειά του.

Το αρχικό στάδιο της απώλειας χαρακτηρίζεται από σοκ, θολούρα, δυσπιστία ή ακόμα και άρνηση για αυτό που έγινε. Όσοι βιώνουν αυτή τη θλίψη μπορεί παράλληλα να αισθάνονται απομονωμένοι ή ότι απλά θέλουν να δουλέψουν τα συναισθήματά τους και της διαδικασίες της απώλειας.

Μία ακόμη κοινή αντίδραση η οποία ξεκινά από τα συναισθήματα θολούρας και δυσπιστίας είναι η εναντίωση στο συμβάν. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι αρκετά επίπονο καθώς ο πενθών συνειδητοποιεί την απώλειά του. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και συνήθως χαρακτηρίζεται από εξάντληση, απελπισία και συναισθηματική αναταραχή με μπερδεμένα και επίπονα συναισθήματα.

Ο πενθών μπορεί να βιώσει επίσης μία αίσθηση θυμού που έχασε αυτό το αγαπημένο του πρόσωπο αλλά και ενοχές που ο ίδιος είναι ακόμα ζωντανός. Το κλάμα, οι αϋπνίες, προβλήματα οργάνωσης και συγκέντρωσης είναι συχνά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι βιώνουν την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Η αποδοχή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου συχνά συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου. Κατά τη περίοδο της αποδοχής, ο πενθών υιοθετεί έναν νέο τρόπο ζωής σύμφωνα με αυτήν την απώλεια. Η ζωή μπορεί να μην είναι πλέον η ίδια.

Ο καθένας όμως βιώνει το πένθος και την απώλεια με τον δικό του τρόπο, τον δικό του ρυθμό, τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του σκέψεις, προβληματισμούς, αλλαγές. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσετε τις δικές σας συνέπειες από την απώλεια που είχατε και να τις διαχειριστείτε με τρόπο που να σας βοηθά να ανταπεξέλθετε στην πλέον καθημερινότητά σας.


BeStrong.org.gr - 26.03.14