Νέα
Νέα της οργάνωσης

Ο Έλληνας Λανς Άρμστρονγκ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ

Είναι συγγραφέας, γυμναστής και προπάντων ένας δυνατός και δραστήριος άνθρωπος. Ο Π. Μιχαήλ έδωσε δύο φορές τη μάχη του για τη ζωή και βγήκε νικητής. Σήμερα οπλισμένος με απίστευτη θέληση δίνει ακόμη μια μάχη ενάντια στην αδιαφορία. Νίκησε τον καρκίνο δύο φορές.

Έγραψε την ιστορία του σε βιβλίο, ίδρυσε την ιστοσελίδα http://www.bestrong.org.gr, την γραμμή υποστήριξης 1069 και την online κοινότητα ασθενών και ειδικών. Ένα απλό μπράβο δεν αρκεί! Στα δεκαεπτά του χρόνια, χωρίς καμία εμφανή αιτία.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, ένα παιδί που αγαπούσε τον αθλητισμό, ένιωσε ξαφνικά να παραλύουν τα άνω και τα κάτω άκρα του. Οι γιατροί του έδιναν από ελάχιστες έως και καμιά πιθανότητα να γίνει καλά. "Βαριά υποξεία πολυνευροπάθεια" ήταν η διάγνωση. Έτσι, βρέθηκε να νοσηλεύεται για μήνες στο νοσοκομείο.

"Κανένας γιατρός δεν μου έδινε την πιθανότητα να γίνω καλά. Εκτός από τον γιατρό της ψυχής μου, που δεν άκουγε τίποτα και μου έλεγε ότι θα ξαναγίνω καλά", λέει ο ίδιος. Και τα κατάφερε! Τον επόμενο χρόνο ο Παναγιώτης έδωσε εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία και πέρασε, κάνοντας ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα.


Η πρώτη διάγνωση

Εργαζόταν ήδη αρκετά χρόνια ως γυμναστής, όταν στα τριάντα του, σε μια σημαντική περίοδο της καριέρας του, ο Παναγιώτης ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον καρκίνο. "Το 1997, πάνω στο πικ της καριέρας του, ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα, ψηλάφισα κάτι πάνω μου για το οποίο δεν αδιαφόρησα, αλλά πήγα αμέσως στον γιατρό". Η διάγνωση των γιατρών ήταν καρκίνος των όρχεων, ευτυχώς σε αρχικό στάδιο. "Είναι από τους θεραπεύσιμους καρκίνους. Οι επιστήμονες λένε ότι ποσοστό 85-95% των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο θεραπεύονται. Επομένως, μέσα στην ατυχία μου ήμουν και τυχερός", μας εξηγεί γεμάτος αισιοδοξία, χαμόγελο και πάθος για την ζωή.


Δεν μπορούσα να το πιστέψω

"Εγώ, ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τον αθλητισμό, κάνει υγιεινή διατροφή… Μου φαίνεται απίθανο. Τελικά, όμως, στη ζωή τα πάντα μπορούν να συμβούν, κανένας δεν μπορεί να σου προεξοφλήσει ότι δεν θα πάθεις κάτι, ακόμα κι αν προσέχεις. Η διαφορά είναι ότι αν προσέχεις ίσως αργήσει να εμφανιστεί ο καρκίνος. Και βέβαια ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ξεπερνά πολύ ευκολότερα τη νόσο σε σχέση με κάποιον που δεν πρόσεχε ποτέ τον τρόπο ζωής του".


Από το πρώτο σοκ στην αποφασιστική δράση

"Το πρώτο πράγμα που ζήτησα από το γιατρό ήταν να μου πει τι να κάνω για  να ξεπεράσω το πρόβλημα", λέει. Ο γιατρός σύστησε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Αυτό δεν τρόμαξε τον Παναγιώτη. "Δεν είδα την χημειοθεραπεία σαν εχθρό, αλλά ως σύμμαχο για τη θεραπεία μου, κι αυτό με βοήθησε να έχω τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες".


Ανακαλύπτοντας τον Λανς Άρμστρονγκ

"Εκείνη την εποχή ένιωθα ότι ήμουν ο μοναδικός στον κόσμο που είχε καρκίνο των όρχεων", λέει ο Παναγιώτης. Γρήγορα όμως άλλαξε γνώμη, όταν έπεσε στα χέρια του το βιβλίο του Λανς Άρμστρονγκ, του γνωστού πρωταθλητή ποδηλασίας που έπασχε από καρκίνο των όρχεων, αλλά το ανακάλυψε αργά, όταν ο καρκίνος είχε ήδη κάνει μετάσταση. "Οι γιατροί του έδιναν την πιθανότητα 20% να ζήσει. Εμένα μου έδιναν 95%, επομένως διαβάζοντάς το ένιωσα ότι αυτό που είχα ήταν… γρίπη. Και εκείνος όχι μόνο τα κατάφερε, όχι μόνο ήταν υγιής, αλλά επί επτά συνεχόμενες χρονιές έβγαινε νικητής στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Γιατί να μην τα καταφέρω και εγώ λοιπόν;" σκέφτηκε.


Γράφοντας το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο του ʼρμστρονγκ του έδωσε την ιδέα να γράψει το δικό του αυτοβιογραφικό βιβλίο, για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Για δύο χρόνια προσπαθούσε να βρει κάποιον εκδοτικό οίκο που θα αναλάμβανε να εκδώσει το βιβλίο του. Ύστερα από 25 ατελέσφορες προσπάθειες, τελικά ο 26ος εκδότης δέχτηκε να το εκδώσει, το Δεκέμβριο του 2006, τέσσερις μέρες αφότου έμαθε ότι είχε για δεύτερη φορά καρκίνο, πάλι στους όρχεις. Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με τους γιατρούς του, οι δύο καρκίνοι δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Τότε έγραψε και το τρίτο μέρος του βιβλίου του.


"Μείνε Δυνατός", δεν είσαι μόνος

Σε όλη αυτή την περιπέτεια, όπως λέει ο Παναγιώτης, δεν βρήκε πουθενά υποστήριξη. Αυτή ήταν και η αιτία που τον ώθησε να δημιουργήσει το 2007, την κοινωφελή, μη κερδοσκοπική οργάνωση  "Μείνε Δυνατός". "Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ΜΚΟ, χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο", εξηγεί ο Παναγιώτης. Η ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.bestrong.org.gr που βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά από το European School of Oncology, απευθύνεται όχι μόνο στους καρκινοπαθείς, αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Κάθε μήνα περίπου 35.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται την ιστοσελίδα για να βρουν πληροφορίες, ενώ στην online κοινότητα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να βρίσκουν υποστήριξη.


Γραμμή 1069 - Κάποιοι θα σε ακούσουν!

Το 2010, ο Παναγιώτης Μιχαήλ σκέφτηκε έναν τρόπο να βοηθήσει όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο με την συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δημιούργησε έναν τετραψήφιο αριθμό, το 1069, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλέσουν ακόμα και από  κινητό, για να μιλήσουν απευθείας με ειδικούς της ψυχικής υγείας, να πάρουν πληροφορίες, υποστήριξη, ακόμα και να κάνουν μια τηλεφωνική συνεδρία.


Και on-line υποστήριξη

"Πάνω αριστερά στην ιστοσελίδα μας υπάρχει ένα κουτάκι που γράφει online υποστήριξη. Πατώντας εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να μιλήσει μέσω chat απευθείας με τον ειδικό, πληκτρολογώντας απλώς το όνομά του ή το ψευδώνυμό του". Όλες αυτές οι δραστηριότητες κοστίζουν. "Δεν επιδοτούμαστε από κανένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ούτε έχουμε σχέση με το live strong του Λανς Άρμστρονγκ".

Εκτός από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημαντική βοήθεια προσφέρει ο κόσμος, είτε με δωρεές είτε με την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων. "Πουλάμε, π.χ, το βιβλίο που έχω γράψει, τα έσοδα από το οποίο πηγαίνουν στην οργάνωση, και το βραχιολάκι - Μείνε Δυνατός’. Επίσης, κάνουμε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και τώρα τα Χριστούγεννα θα κάνουμε και μπαζάρ για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης".

Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την διατήρηση της γραμμής 1069 και ο Παναγιώτης Μιχαήλ ζητά την συμβολή όλων μας. "Αν προλάβουμε τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο, μπορούμε να τον θεραπεύσουμε. Αρκεί να μην τα παρατήσουμε, και σε αυτό βοηθά πολύ η οργάνωσή μας", λέει, κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Μιχαήλ. Όσοι θέλουν να ενισχύσουν την οργάνωση μπορούν από 1η Δεκεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου να καλούν από σταθερό του ΟΤΕ στο 901 11 150150 και πόσο 3.68 ευρώ θα αποδίδεται στην οργάνωση.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


BeStrong.org.gr - 29.03.14