Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Τρόποι Υποστήριξης
Ατομική υποστήριξη

Ατομική ψυχολογική υποστήριξη

Μιλήστε σε έναν ψυχολόγο με ειδίκευση στους ογκολογικούς ασθενείς, ή σε κάποιον άλλον ειδικό της ψυχικής υγείας, αν δεν έχετε την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε από το περιβάλλον σας ή από το γενικότερο σύστημα.

Ζητήστε από ένα μέλος της ιατρικής σας ομάδας, να σας παραπέμψουν σε κάποιον ειδικό που ήδη υποστηρίζει άλλους ανθρώπους, που βιώνουν τον καρκίνο.

Τα περισσότερα ογκολογικά κέντρα στον κόσμο απασχολούν κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, στην υποστήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο.

Η προσωπική επαφή με τον ειδικό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες, τον πανικό, την κατάθλιψη και γενικότερα τον καρκίνο με περισσότερη αυτοπεποίθηση, βοηθώντας σας έτσι να αντιμετωπίσετε τους φόβους, τις ανησυχίες σας, ώστε μέσα από αυτό να βγείτε ακόμα πιο δυνατοί στην προσπάθειά σας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Πολλοί άνθρωποι θίγονται όταν τους συστήνεται, να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό, διότι αισθάνονται ότι τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του προβληματικού, του «τρελού». Το να ζητήσει κανείς βοήθεια ή τη συμβουλή από έναν ειδικό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι τρελός ή λιγότερο γνωστικός από τους άλλους.

Στην πραγματικότητα, αποδεχόμενος κάποιος ότι βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, αποδεικνύει πως λειτουργεί με μεγαλύτερη σύνεση εφόσον φροντίζει για τον εαυτό του και την επίλυση των προβλημάτων του.

Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που όλοι μας θέλουμε κάποιον να μας ακούσει. Βασικά, αυτή είναι η δουλειά του ψυχολόγου, κάποιος που θα σε ακούσει και που έχει επίσης εκπαιδευτεί να το κάνει.

Ο ψυχολόγος είναι κάποιος με δίπλωμα στην ψυχολογία, ο οποίος έχει εξειδικευθεί στο να κατανοεί τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους και στο να τους βοηθάει να βρίσκουν τις λύσεις στα προβλήματά τους.

Ένας από τους σύνηθες τρόπους υποστήριξης, είναι η προσωπική επαφή με τον ψυχολόγο, στον χώρο του. Ατομική ψυχολογική υποστήριξη, είναι μια διαδικασία συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο, μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας και ενός άνθρωπου που ζητά βοήθεια για κάποιο σοβαρό προσωπικό θέμα που τον απασχολεί. Ο/Η σύμβουλός σου ή θεραπευτής σου, μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής σας σχέσης θα προσπαθήσει:

  • Να ακούσει σωστά αυτά που λες.
  • Να σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σου.
  • Να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς σκέφτεσαι και αισθάνεσαι.
  • Να σε βοηθήσει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου με τον δικό σου τρόπο σε ασφαλές περιβάλλον.
  • Να σε βοηθήσει να βρεις τις δικές σου λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν.
  • Να σε βοηθήσει να αποδεχτείς, ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει.
  • Να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις, ό,τι μπορεί να αλλάξει για σενα και εφόσον θέλεις να το αλλάξεις.

Διαδικασία της ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης

Η πρώτη συνέντευξη μπορεί να φαντάζει τρομακτική στην αρχή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την υποστήριξη. Αν δεν αισθάνεστε ακόμα έτοιμοι για μια δια ζώσης συνεδρία, μην αποθαρρύνεστε.

Υπάρχουν μέθοδοι όπως συνεδρίες μέσω e-mail ή μέσω τηλεφώνου ή ακόμα και chat υποστήριξης. Συνήθως, η επίσκεψη σε  έναν σύμβουλο ψυχολόγο ή θεραπευτή, έχει διάρκεια περίπου 45΄- 60΄ λεπτά της ώρας, μια φορά την εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα κάθε φορά.

Μπορεί να έχεις μια συνεδρία την εβδομάδα για ένα συγκεκριμένο διάστημα π.χ.  8-10 εβδομάδες  ή μπορεί να έχεις συνεδρίες για όσο διάστημα εσύ και ο/η σύμβουλός σου έχετε συμφωνήσει. Η πρώτη συνεδρία διαρκεί κάπως περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, οι περισσότερες θεραπευτικές συναντήσεις. Όλα αυτά βέβαια διαφοροποιούνται σύμφωνα, με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.

Να θυμάστε ότι χρειάζεστε και αξίζετε έναν σύμβουλο που δεν θα ασκεί κανενός είδους κριτική, θα σας κατανοεί βαθιά, θα είναι υπομονετικός και θα προσπαθήσει να σας υποστηρίξει. Έτσι, αν νομίσετε ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως πρέπει να ψάξετε για κάποιον που θα σας ικανοποιήσει σε αυτά τα βασικά αιτήματα.

Κάτι που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι ο ψυχολόγος/σύμβουλός σας, δεν μπορεί από μόνος του να σας βοηθήσει. Η ψυχοθεραπεία είναι μια δουλειά για δύο. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθηθείτε, τότε πρώτα πρέπει εσείς να βοηθήσετε τον ψυχολόγο, με το να του δώσετε τις αναγκαίες εκείνες πληροφορίες που θα χρειαστεί για να σας κατανοήσει. Αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματά σας και ενημερώστε τον για το πως αισθάνεστε για αυτά.

Δεν χρειάζεται να τα πείτε όλα με την πρώτη φορά, αλλά ωστόσο χρειάζεται να του παρέχετε όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες ούτως ώστε να κατανοήσει το πρόβλημα και να σας δώσει τις σωστές συμβουλές. Με την υποστήριξη και την εξειδίκευσή του, η ζωή σας και όλα όσα διαδραματίζονται μέσα σε αυτήν, θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και πιο κατανοητά, έχοντας έτσι μια καλύτερη ποιότητα!


BeStrong.org.gr - 17.03.14