Νέα
Νέα της οργάνωσης

28.000.000 επιζώντες έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο

Parapolitika.gr

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα προς χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο, στέλνει σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, ο Παναγιώτης Μιχαήλ, που έδωσε δύο φορές τη μάχη με την συγκεκριμένη ασθένεια και δύο φορές κατάφερε να βγει νικητής. Είναι ένας από τους 28.000.000 επιζώντες από τη μάχη με τον καρκίνο και από τότε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να στηρίζει και να παλεύει κοντά σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

Ενημέρωση, πρόληψη, στήριξη και αισιοδοξία είναι τα συστατικά που συνθέτουν την εικόνα της προσφοράς του «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ», ή αλλιώς «Βe Strong» της οργάνωσης μέσα από την οποία χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να βρουν στήριξη.

Σήμερα, που η οικονομική κρίση γονατίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, η ευχή «υγεία πάνω απ’ όλα» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως για τους δεκάδες χιλιάδες πάσχοντες από καρκίνο στη χώρα μας.
 
Ο Παναγιώτης Μιχαήλ μας μιλάει για την εμπειρία του και την περιπέτειά του με τον καρκίνο, για την προσφορά του «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ», αλλά και τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας.

 
Μας έμαθες να λέμε τη λέξη καρκίνο κι όχι η «επάρατη νόσο», χωρίς να φοβόμαστε γιατί εσύ μέσα από αυτή την ασθένεια βγήκες νικητής και μάλιστα δύο φορές! Πώς τα κατάφερες;  
 
Η δική μου περίπτωση και τις 2 φόρες ήταν ιάσιμη, αφού διαγνώστηκε σε αρχικά στάδια ο καρκίνος και σύμφωνα με την επιστήμη η διάγνωση στα αρχικά στάδια σημαίνει κατά 95% θεραπεία.

Όπως και να έχει όμως στο άκουσμα της λέξης καρκίνος για πρώτη φορά, η αυτόματη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου είναι ο θάνατος, αφού έτσι μας έμαθαν… Το σημαντικό είναι να αποδεχτείς ότι έχεις καρκίνο λέγοντας πρώτα από όλα το όνομά του και όχι την καταραμένη ασθένεια «επάρατη νόσος» όπως όλοι πιστεύουν λόγο της άγνοιας…Επάρατη νόσος δεν είναι ο καρκίνος αλλά η άγνοια!
 
Εάν γνώριζαν τα ΜΜΕ το πόσο κακό προκαλούν στους εμπλέκοντες με τον καρκίνο, ασθενείς και οικείο περιβάλλον σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο θα έλεγαν πάντα τον καρκίνο με το όνομά του όπως σε όλο τον κόσμο και δε θα χρησιμοποιούσαν λέξεις που ουσιαστικά προβάλλουν δικούς τους φόβους, στιγματοποιώντας με ότι αυτό συνεπάγεται, τους εμπλεκομένους με αυτόν… Ρωτήστε τους 28.000.000 επιζωντες του καρκίνου σε όλο τον κόσμο και θα σας πουν τη γνώμη τους περί αυτού…
 

Τι σου έχει διδάξει όλη αυτή η περιπέτεια;  
 
Η περιπέτειά μου με δίδαξε στη ζωή μου να μην ψάχνω να βρω το τέλειο, αφού η ίδια η ζωή είναι τέλεια… Έχοντας αυτό ως αρχή μου βιώνω τη ζωή με τέτοιο τρόπο που ρουφάω κάθε δευτερόλεπτο σαν να είναι το τελευταίο… Εξάλλου ποιος άνθρωπος πάνω στη γη, δε θα ήθελε να βιώσει το τέλειο σε όλο του το μεγαλείο, με όλο του το είναι, ανασύροντας όλα τα αποθέματα πάθους που υπάρχουν στην ψυχή του;
 

Στην δική σου περίπτωση τι ρόλο είχε ο Θεός; Η ασθένεια γενικά σε φέρνει πιο κοντά στο Θεό;  
 
Δεν ξέρω εάν η ασθένεια σε φέρνει κοντά στο Θεό ή ο Θεός έρχεται πιο κοντά σου λόγο της ασθένειας… Ένα είναι σίγουρο όμως, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εσώτερο εαυτό σου… εκεί μέσα ίσως ανακαλύψεις και το Θεό που απλά δεν μπόρεσες ποτέ να δεις, προ της διάγνωσης!  
 
Σε πλησιάζουν καρκινοπαθής για να σου πουν πες μας το μυστικό σου; Είναι δηλαδή οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο ευάλωτοι και πιστεύουν και σε άλλες συνταγές πέρα της επιστήμης με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα θύματα;  
 
Με πλησιάζουν πολλοί άνθρωποι για να με ρωτήσουν πως τα κατάφερα και να τους πω τη γνώμη μου σχετικά με την ενδεχόμενη επιλογή τους να μην ακολουθήσουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Το δικό μου μυστικό, εκτός της ιατρικής επιστήμης, σε όλο αυτό είναι τα όνειρα που δημιούργησα ενώ νοσούσα και αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις να επανέρθω γρήγορα ώστε να μπορέσω να τα υλοποιήσω.

Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ (www.bestrong.org.gr), καθώς και η δημιουργία της γραμμής 1069, που υποστηρίζουμε ανθρώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Σαφώς και η άγνοια αλλά και ο φόβος δημιουργεί ευάλωτους ανθρώπους που είναι ικανοί να πιστέψουν σε οποιαδήποτε μαγική συνταγή τους προσφερθεί.

 
Στην Ελλάδα η περίθαλψη και η φροντίδα που χρειάζεται ένας καρκινοπαθής για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του είναι ικανοποιητική ή θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια και από το εξωτερικό; 
 
Όσον αφορά το επιστημονικό ιατρικό δυναμικό, θεωρώ ότι διαθέτουμε από τους καλύτερους επιστήμονες, που πολλοί από αυτούς έχουν παγκόσμια εμβέλεια. Όσο αφορά την κάθε αυτού περίθαλψη τώρα με την οικονομική κρίση τα πράγματα έχουν γίνει τραγικά, όταν τα νοσοκομεία όχι μόνο τα απαραίτητα φάρμακα δε διαθέτον, ούτε καν κουβέρτες για να σκεπαστούν οι ασθενείς…
 
H διαμάχη του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν προμηθεύουν φάρμακα επειδή δεν πληρώθηκαν, δεν αφορά κανέναν, ειδικά αυτόν που μάχεται να παρατείνει τη ζωή του και αυτή εξαρτάται από ένα φάρμακο… Το θεωρώ εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία έναντι της υγείας των Ελλήνων πολιτών, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, που ορίζει το κράτος υπεύθυνο για την δημόσια υγεία των πολιτών του.
 
Kαι άντε να πας στο εξωτερικό με τι χρήματα όμως με την εξαθλίωση που βιωνει η κάθε ελληνική οικογένεια;
 
Οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους και τα σημάδια, απευθύνονται το ίδιο τακτικά στον γιατρό τους αν διαπιστώσουν κάτι; 
 
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση, αλλά ακόμη και η τερατοποίηση μιας ασθένειας όπως ο καρκίνος, με να την αποκαλείς «επάρατη νόσο», ακόμη και αν γνωρίζει ο άλλος τα σημάδια από φόβο δε θα επισκεφτεί τον γιατρό του. Όταν τα σημάδια και τα συμπτώματα προχωρήσουν τότε θα πάει και τότε τις περισσότερες φορές είναι αργά, ο καρκίνος έχει κάνει καλά τη δουλειά του… Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει εξαιτίας της αμέλειας που δείχνουν στον εαυτό τους, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί… Για αυτό επιμένουμε σε μια και μόνο λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ!
 
 
Ποιος στηρίζει ηθικά και οικονομικά το Be Strong; 
 
Επί της ουσίας μας στηρίζει ο απλός πολίτης, βοηθώντας μας είτε σε ηθικό επίπεδο είτε σε οικονομικό επίπεδο, ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνει από το υστέρημά του… Βέβαια θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που πίστεψε στο όραμά μας και το 2010 μας χρηματοδότησε για ένα έτος ώστε να δημιουργήσουμε τη γραμμή 1069, ενώ το 2012 για να επεκτείνουμε την λειτουργία της γραμμής σε 24ωρη βάση.

Στις 31 Ιανουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρόλο που προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε το απαραίτητο ποσό των 50.000 ευρώ για τη συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας το 2013, δεν τα καταφέραμε και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις ώρες λειτουργίας σε 12 ώρες την ημέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Όπως και να έχει ο αγώνας μας δεν σταματά, αφού ο επόμενος μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε το 1ο κέντρο ευεξίας και ολιστικής υποστήριξης για τους ανθρώπους με καρκίνο στην Ελλάδα, που θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό καλούμε τους αναγνώστες σας, ειδικά αυτούς που είναι από Θεσσαλονίκη να υποστηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια, αφού είμαστε στη φάση που ψάχνουμε να βρούμε ένα χώρο 300 τ.μ. σε σημείο που να υπάρχει προσβασιμότητα από τα ΜΜΜ. Όποιος επιθυμεί να μας βοηθήσει, ή επιθυμεί να μάθει με ποιους τρόπους θα το κάνει, μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 2108620085, είτε στο κινητό 6932209001.
 
 
Η πολιτεία δεν είναι κοντά σας; Απευθύνθηκες στο υπουργείο; 
 
Από την ίδρυσή μας έως και σήμερα έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο υγείας πάμπολλες φορές ώστε να υποστηρίξει την προσπάθειά μας, αλλά μάλλον είχαν τα αφτιά τους κλειστά και ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για το τι προσφέρουμε. Απλά ενημερώνουμε ότι προσφέρουμε αυτά που θα έπρεπε αυτονόητα να προσφέρει το υπουργείο υγείας στους ανθρώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο, σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης …. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γραμμή υποστήριξης για το κάπνισμα, που προφανώς καλά κάνει και υπάρχει, και να μην υπάρχει για τον καρκίνο που είναι η δεύτερη αίτια θανάτου παγκοσμίως!
 
  
Πόσος κόσμος εκτιμάς ότι απευθύνεται στο BeStrong; 
 
Καθημερινά απευθύνονται σε εμάς 3.000 άνθρωποι που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας http://www.bestrong.org.gr για να πάρουν πληροφορίες και να υποστηριχτούν διαδικτυακά και μέσω της on line κοινότητας από τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Έως και σήμερα από το 2008 έχουν επισκεφτεί τον δικτυακό μας τόπο 2.000.000 άνθρωποι και έχουν καλέσει στο 1069 από το 2010 πάνω από 4.000 συνάνθρωποί μας που εμπλέκονται με τον καρκίνο και ζήτησαν την βοήθειά μας.
 

Υπάρχουν καρκινοπαθείς που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα κατάλληλα φάρμακα ή να κάνουν τις κατάλληλες θεραπείες; 
 
Η κατάρρευση του κράτους μας λόγο της οικονομικής κρίσης, έχει ως φυσικό αποτέλεσμα κατά κάποιους να το δημιουργήσουν και καλά ξανά από την αρχή, μέσω της κατάργησης ενδεχομένων προνομίων των ευπαθών ομάδων, αλλά και της οικονομικής εξαθλίωσης αυτών, αφού καλούνται πολλές φόρες να πληρώνουν συμμετοχή για τη θεραπεία τους.
 
Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι όταν μια απελπισμένη γυναίκα κάλεσε στη γραμμή 1069 και μας δήλωσε ότι είχε πάρει χάπια για να αυτοκτονήσει….. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις θεραπείες της και χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ήταν ότι πιο αξιοπρεπές είχε κάνει στη ζωή της! Βέβαια κινητοποιήσαμε διαδικασίες SOS και σώθηκε αυτή η γυναίκα, αλλά τελικά σώθηκε;
 
Ο καρκίνος δεν περιμένει, έστω και μια μέρα καθυστέρησης χορήγησης των απαραίτητων φαρμάκων για τις ΧΜΘ, μπορεί ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τα στατιστικά θανάτων το 2012 σε σύγκριση με τα περασμένα έτη για να καταλάβουμε ενδεχομένως τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και την αμέλεια της πολιτείας έναντι των πολιτών της.
 

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η τηλεφωνική γραμμή του Be Strong σε έναν ασθενή;   

Η γραμμή παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Μέσω της κοινωνικής λειτουργού, δίνουμε πληροφορίες που άπτονται πρακτικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα τι δικαιούται σαν ασθενής κάποιος. Ενώ μιλώντας κάποιος με τους ψυχολόγους μας του δίνεται η δυνατότητα να διαπραγματευτεί όλες τις σκέψεις του, τους φόβους του ακόμη και να αποκαλύψει πράγματα για τα συναισθήματά του, που δεν τολμά να τα πει στο οικείο περιβάλλον. Αυτή η εκφόρτωση συναισθημάτων και η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος να με ακούσει χωρίς να με κρίνει ή να ματαιώσει τα συναισθήματά μου, είναι πολύ βοηθητικό και υποστηρικτικό, σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. 

 
Της Στέλλας Νοβάκη 
Parapolitika.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2013


BeStrong.org.gr - 29.03.14