Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Φροντίζοντας κάποιον...
Επιστροφή στο σπίτι

Επιστροφή στο σπίτι του ασθενούς με καρκίνο

Όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά και οι φίλοι κλονίζονται από τη διάγνωση της καρκινικής νόσου ενώ παράλληλα ανακινούνται και προσωπικοί τους φόβοι.

Ταυτόχρονα οι συγγενείς καλούνται να καλύψουν πολλαπλούς ρόλους όπως της οργάνωσης των ραντεβού, της λήψης φαρμάκων, των οικονομικών ζητημάτων, των οικιακών εργασιών αλλά και της συναισθηματικής στήριξης του ατόμου που νοσεί.

Έτσι όλη η περίοδος από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία μπορεί να είναι εξουθενωτική συναισθηματικά και σωματικά τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του.

Όμως παρόλο που θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι αρκετά σύντομες χρονικά, η συνολική ανάρρωση που χρειάζεται ένα άτομο με καρκίνο μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

Συνεπώς η επιστροφή στο σπίτι δεν είναι ταυτόσημη με τη θεραπεία του καρκίνου. Κάθε μέλος της οικογένειας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου συχνά δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό το «μακρύ ταξίδι» της ανάρρωσης.

Έτσι η επιστροφή στο σπίτι φέρει ταυτόχρονα και αλλαγές τόσο συναισθηματικές όσο και στους ρόλους και τις συμπεριφορές των μελών της οικογένειας και των φίλων.

Πολλές φορές η οικογένεια έχει υπερβολικές προσδοκίες από το άτομο, ενώ άλλες φορές μπορεί να το φροντίζει σε υπερβολικό βαθμό.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μπορεί κάποια μέλη της οικογένειας, ή του φιλικού περιβάλλοντος να απομακρυνθούν καθώς δεν μπορούν τα ίδια να διαχειρισθούν τα δικά τους συναισθήματα. Μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις μέσα στο σπίτι για την ανακατανομή των ευθυνών.

Οι δυσκολίες προσαρμογής στη νέα κατάσταση είναι μία φυσιολογική περίοδος που περνάει κάθε οικογένεια.
 

Πως μπορείτε να βοηθήσετε κατά την επιστροφή στο σπίτι

  • Συζητήστε ανοιχτά με την οικογένεια για θέματα οργανωτικά και καθημερινότητας. Όπως ποιος θα αναλάβει κάποιες οικιακές εργασίες, ποιος θα χρειαστεί να εργάζεται ενδεχομένως περισσότερο και ποιος θα φροντίζει για τις καθημερινές ανάγκες του ατόμου που αναρρώνει.
  • Συζητήστε τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σας με ειλικρίνεια.
  • Συζητήστε με τον ασθενή τι θέλει και μπορεί να κάνει αλλά και πως μπορείτε εσείς να βοηθήσετε.
  • Ζητήστε τη στήριξη και άλλων προσώπων της ευρύτερης οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος.
  • Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και δυσκολεύεστε πολύ να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της νέας κατάστασης αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου
Ψυχολόγος


BeStrong.org.gr - 26.03.14