Ζωή με Καρκίνο
Kάποιος άλλος έχει καρκίνο
Φροντίζοντας κάποιον...
Φίλοι & οικογένεια

Οι φίλοι και η οικογένεια όταν φροντίζουν κάποιον ασθενή με καρκίνο

Φροντίζοντας κάποιον κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας μαζί του.

Καθώς οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μαζί ένα ζευγάρι μπορεί να δυναμώσουν τη σχέση τους, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η σχέση μπορεί να αποδυναμωθεί.

Μπορεί να εξαρτάται στο πώς ήταν η σχέση πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι περισσότεροι που φροντίζουν αγαπημένα τους πρόσωπα ισχυρίζονται ότι η σχέση τους υπέφερε από πιο έντονο στρες κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας.
 

Φροντίζοντας τον σύντροφό σας

Θα είναι αρκετά δύσκολο για εσάς να αποδεχτείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνώστηκε με καρκίνο καθώς και το ότι πλέον είστε αλληλοεξαρτώμενοι. Η δομή και οι ρόλοι σας ίσως αλλάξουν και μπορεί πλέον να χρειαστεί να αναλλάβετε πολλές από τις υπευθυνότητες του συντρόφου σας.

Αυτός που βιώνει τον καρκίνο μπορεί να αισθάνεται ότι «τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου». Μπορεί να θέλετε να βοηθήσετε με όποιον τρόπο μπορείτε, αλλά τουλάχιστον προσπαθείστε να μην αναλλάβετε και τις δραστηριότητες που ακόμη ο σύντροφός σας μπορεί να κάνει.

Ίσως να σας βοηθούσε να συζητήσετε την αλλαγή ρόλων με τον σύντροφό σας, καθώς και το πώς θα αναδιοργανώσετε τη ζωή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Προσπαθείστε να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας σε αποφάσεις που αφορούν την οικογένειά σας και το σπίτι σας καθώς και να τον ρωτάτε τη γνώμη του. Μοιραστείτε μαζί πράγματα, δουλέψτε μαζί σαν μία μικρή ομάδα.

Ο σύντροφός σας θα το εκτιμήσει αυτό παρά τη θεραπεία του, και θα νιώθει ακόμη σημαντικός, -ένα ενεργό μέλος της οικογένειας. Όταν θα έχετε εδραιώσει τους νέους σας ρόλους και τις νέες σας υπευθυνότητες, μπορεί να είναι απαραίτητο να ζητήσετε και βοήθεια από συγγενείς και φίλους. Πάλι, η συμμετοχή του συντρόφου σας στη διαδικασία αυτή είναι σημαντική.


Διαπροσωπικές Σχέσεις

Μπορεί να νιώσετε ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι διαφορετική από ότι ήταν πριν τη διάγνωση του καρκίνου και αυτό μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται κούραση, δυσφορία ή πόνο.
  • Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάζει το ενδιαφέρον του συντρόφου σας για τη σεξουαλική του ζωή ή ακόμα και την ικανότητα απόδοσής του.
  • Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένος και η συναισθηματική φόρτιση να κυριαρχεί τη σχέση σας.
  • Μπορεί να φοβάστε μην πονέσετε τον σύντροφό σας.

Προτάσεις: Ακόμα και αν η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι εφικτή, μπορείτε ακόμη να ευχαριστηθείτε κάποιες όμορφες προσωπικές στιγμές. Η αμοιβαιότητα και η κάθε προσωπική στιγμή μπορεί να είναι τόσο μοναδική που να υπερέχει τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα χάδι, μια αγκαλιά, δύο τρυφερά λόγια.

  • Μιλήστε ανοιχτά στον σύντροφό σας για κάθε φόβο που έχετε όσον αφορά τη σεξουαλική σας επαφή. Συζητώντας τις ανάγκες σας μπορεί να είναι δύσκολο αλλά μην αφήνετε την ντροπή να γίνει εμπόδιο για οποιαδήποτε ερωτική σας στιγμή.
  • Πείτε στον σύντροφό σας πόσο τον νοιάζεστε. Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές του αλλαγές από τη θεραπεία του καρκίνου, ο σύντροφός σας χρειάζεται να ξέρει πόσο τον αγαπάτε και ότι ακόμα σας ελκύει.
  • Ανακαλύψτε και άλλα μέρη του σώματός σας που μπορεί να σας δίνουν ευχαρίστηση στις ερωτικές σας στιγμές εάν η σεξουαλική επαφή είναι δύσκολη ή επίπονη.
  • Σχεδιάστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Εάν η φυσική κατάσταση του συντρόφου σας το επιτρέπει, μπορείτε να κανονήσετε να πάτε μία βόλτα, ένα σινεμά, ένα δείπνο. Διαφορετικά, μπορείτε να καθήσετε μαζί αγκαλιά και να απολαύσετε μία ταινία, τη μουσική που αγαπάτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο που σας ενδιαφέρει ή να χαζέψετε παλιές σας φωτογραφίες που μπορεί να σας φέρουν χαρά και δύναμη να προχωρήσετε μαζί.
  • Να είστε υπομονετικοί. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα καθώς προσπαθείτε να έχετε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας ακόμη και μετά τον καρκίνο αλλά και αυτό θέλει τον χρόνο του και την πρακτική του.
  • Εάν το χρειάζεστε, μην διστάσετε να απευθυνθείτε και σε έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Φροντίζοντας ανθρώπους του στενού σας περιβάλλοντος

Μπορεί να φροντίζετε ένα μέλος της οικογένειάς σας ή έναν φίλο σας. Μπορεί να φροντίζετε έναν γονιό και να νιώθετε ότι ο γονιός σας πλέον στηρίζεται πάνω σας.

Ο γονιός σας μπορεί να αισθάνεται και εκείνος από τη μεριά του άβολα που τώρα βασίζεται στο παιδί του. Μπορεί να φροντίζετε ένα ενήλικο παιδί και να αισθάνεστε ανασφαλής αναλαμβάνοντας αυτόν τον φροντιστικό ρόλο.

Ή μπορεί να έχουν και αυτοί τον δικό τους σύντροφο ή οικογένεια και να αισθάνεστε αβέβαιοι για τον ρόλο σας.

Μπορεί να έχετε μία σχετικά φορτισμένη σχέση με τον άνθρωπο που φροντίζετε. Η πίεση της θεραπείας αλλά και οι απαιτήσεις της μπορεί να προσθέσουν ακόμη περισσότερη φόρτιση στη σχέση σας.

Μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε τον φροντιστικό σας ρόλο και με άλλα πρόσωπα ώστε να μην είστε μόνος με τον ασθενή σε συνεχή βάση. Μπορεί να σας είναι δύσκολο να πλύνετε, να κάνετε μπάνιο ή να παρέχετε τόσο στενή φροντίδα στο άτομο που βιώνει τον καρκίνο.

Μιλήστε με τον γιατρό ή τη νοσοκόμα του για αυτό και ίσως να μπορούν να σας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να παρέχετε την φροντίδα που χρειάζεται ο ασθενής.
 

Θέτοντας όρια

Όταν το πρόσωπο που αγαπάτε πρωτοδιαγνώστηκε με καρκίνο μπορεί να αισθανθήκατε (ή ακόμα και τώρα) ότι θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για τον βοηθήσετε. Αυτή είναι μία φυσιολογικότατη αντίδραση αλλά καθώς η θεραπεία προχωράει και εξελίσσεται σε μήνες ή και χρόνια, μπορεί να καταλήξει μία δυσκόλως διατηρούμενη διαδικασία φροντίδας.

Για να δημιουργήσετε μία ευχάριστη και μακρόχρονη σχέση φροντίδας με το άτομο που σας ενδιαφέρει θα σας βοηθούσε αρκετά το να θέσετε κάποια όρια. Αυτά τα όρια θα προστατεύσουν το ποιος είστε, την αξία σας, τη φυσική σας κατάσταση, την ψυχική σας υγεία αλλά και το να θυμάστε πως πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας.
 

Αλεξάνδρα Λεονταρίτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


BeStrong.org.gr - 26.03.14