Ζωή με Καρκίνο
Ειδικές κατηγορίες ασθενών
Παιδί & Καρκίνος
Μιλώντας με τον ιατρό...

Μιλώντας με τον ιατρό του παιδιού σας για τον καρκίνο και τη θεραπεία του...


Ο γιατρός του παιδιού καθώς και η υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα θα σας δώσουν πολλές λεπτομέρειες για τον τύπο του καρκίνου και τις πιθανές θεραπείες.

Ζητήστε από τον γιατρό να σας εξηγήσει εκτενέστερα τις διάφορες επιλογές θεραπείας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνετε μέλος και σύμμαχος της θεραπευτικής ομάδας στην μάχη αυτή του καρκίνου.

Ένας τρόπος ενεργούς εμπλοκής σας είναι το δίχως άλλο το να θέτετε ερωτήσεις.

Ίσως να σας φανεί δύσκολο το να συγκεντρωθείτε στα λόγια του γιατρού, να θυμηθείτε όλα όσα θέλετε να τον ρωτήσετε ή να θυμηθείτε τις δικές του απαντήσεις. Παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές για τις συζητήσεις που θα κάνετε με τον θεράποντα ιατρό:

  • Καταγράψτε τις ερωτήσεις σας σε ένα σημειωματάριο το οποίο θα φέρετε μαζί σας και κατά τη συνάντηση. Κρατήστε σημειώσεις των απαντήσεών του και λοιπών σημαντικών πληροφοριών.
  • Καταγράψτε σε κασέτα τις συνδιαλλαγές σας με τους ανθρώπους που παρέχουν στο παιδί σας την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.
  • Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να σας συνοδέψει στο ραντεβού. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν στο να θυμάστε τόσο τις δικές σας ερωτήσεις, όσο και τις αποκρίσεις του γιατρού που σας ενδιαφέρουν.

Όταν η ιατρική ομάδα θεραπείας του παιδιού σας, σας δίνει πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του, είναι πιθανόν να μην θυμάστε τα πάντα. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Πρόκειται για πολλές πληροφορίες και τα συναισθήματά σας θα παρεισφρέουν στη διαδικασία απορρόφησής τους.

Χρησιμοποιείστε τις τρεις τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω - γράψε, ηχογράφησε και ζήτησε τη βοήθεια φίλων -, ώστε να μπορέσετε να συγκρατήσετε εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποτελείτε αποτελεσματικό σύμμαχο της θεραπευτικής ομάδας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Σχετικά με τη διάγνωση: Tι είδους καρκίνο έχει το παιδί μου; Ποιο είναι το στάδιο, ή η έκταση, της ασθένειας; Θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις; Θα είναι επώδυνες; Πόσο συχνά θα γίνονται;
  • Σχετικά με τις επιλογές θεραπείας: Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Ποια συστήνετε για το παιδί μου; Γιατί; Μια κλινική δοκιμή (προσεκτικά σχεδιασμένες που εξετάζουν τις νέες θεραπείες) θα ήταν σωστή για το παιδί μου; Γιατί; Έχετε θεραπεύσει άλλα παιδιά με αυτόν τον τύπο καρκίνου; Πόσα; Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποδώσει η θεραπεία; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να λάβει το παιδί μου θεραπεία; Υπάρχουν ειδικοί- χειρούργοι, ραδιολόγοι, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι- εκπαιδευμένοι στην παιδιατρική; Mπορεί να λάβει μέρος της θεραπείας ή και εξ’ ολοκλήρου στην πόλη μας;
  • Σχετικά με την θεραπεία: Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία; Ποιο θα είναι το ακριβές πρόγραμμα της θεραπείας; Ποιον θα πρέπει να ρωτήσουμε για λεπτομέρειες που άπτονται οικονομικών θεμάτων; Θα διακόψει η θεραπεία το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού μου;
  • Σχετικά με τις παρενέργειες: Ποιες πιθανές παρενέργειες της θεραπείας δύναται να προκύψουν, είτε άμεσα, είτε λίγο αργότερα; Τι μπορεί να γίνει όταν αυτές προκύψουν;
  • Σχετικά με τον τόπο θεραπείας: Πόσο καιρό θα παραμείνει το παιδί μου στο νοσοκομείο; Μπορεί κάποιο μέρος της θεραπείας να γίνει κατ’ οίκον; Θα χρειαστούμε κάποιον ειδικό εξοπλισμό; Διαθέτει το νοσοκομείο κάποιον χώρο όπου θα μπορούσα να μείνω κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού;
  • Σχετικά με το σχολείο και λοιπές δραστηριότητες: Υπάρχει κάποιος ειδικός παιδαγωγός (επαγγελματίας που ασχολείται με το να κάνει την εμπειρία του νοσοκομείου και της θεραπείας λιγότερο τρομακτική για τα παιδιά) για τον σχεδιασμό παιγνιοθεραπείας, σχολικών εργασιών και άλλων δραστηριοτήτων; Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί μου στο σχολείο; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες στις οποίες το παιδί δεν μπορεί να εκτεθεί; Πρέπει να εμβολιάσω αυτό ή και τα αδέλφια του για κάποια αρρώστια; Μήπως θα χρειαστεί κατ’ οίκον διδασκαλία; Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για να δώσω στο σχολείο του σχετικά με τις ανάγκες του παιδιού μου ενόσω αυτό λαμβάνει θεραπεία;

Προτού το παιδί σας ξεκινήσει θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα τόσο με την επιλογή του γιατρού όσο και με την επιλογή του νοσοκομείου. Καλύτερο για το παιδί σας είναι να αναλάβει τη θεραπεία του ένας επιστήμονας της υγείας ο οποίος έχει ειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία του παιδικού καρκίνου- ένας παιδιατρικός ογκολόγος.

Αφού επιλέξετε γιατρό και έχετε συζητήσει πάνω στη διάγνωση και το θεραπευτικό σχέδιο, αλλά πριν να εκκινήσετε τη θεραπεία, ενδεχομένως να θελήσετε μια δεύτερη άποψη, δηλαδή την κριτική ενός διαφορετικού γιατρού πάνω στη διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας. Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν μία δέυτερη γνώμη. Κάποιες από αυτές ίσως και να πληρώνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, εάν τους το ζητήσετε.

Δεύτερη άποψη δύναται να ζητηθεί και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εφ’ όσον αυτή δεν προχωράει με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση των γονέων για αναζήτηση και μιας δεύτερης γνώμης και μερικοί μάλιστα το προτείνουν οι ίδιοι ευθέως στους γονείς.

Προκειμένου να βρείτε ειδικό για να λάβετε λοιπόν μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε: Να ζητήσετε από το γιατρό του παιδιού σας να σας συστήσει έναν συνάδελφό του ειδικό. Να συλλέξετε τα ονόματα των γιατρών εκείνων που εξειδικεύονται στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου μέσω των πλησιέστερων νοσοκομείων, της Ιατρικής Σχολής ή της τοπικής ιατρικής κοινότητας και εν συνεχεία να επικοινωνήσετε μαζί τους.

 

BeStrong.org.gr - 24.03.14